Rijk van Nijmegen

Frietje in strijd voor een betere cao: 'jammer dat het nodig is'

Friet (ter illustratie)
Friet (ter illustratie) © Pixabay
NIJMEGEN - Vakbond CNV roept medewerkers van technologiebedrijf Nexperia in Nijmegen op om dinsdagmiddag tijdens de lunch buiten voor het pand een frietje te komen eten. Op deze manier wordt er actie gevoerd voor een betere cao.
Nexperia biedt een salarisverhoging van 4,5% per 1 januari 2023 en een eenmalige uitkering van 1000 euro. Volgens CNV heeft Nexperia de afgelopen tijd mooie bedrijfsresultaten geboekt, maar blijkt dat niet uit deze verhoging. Daarnaast ligt het eindbod 'ver onder het cao-resultaat bij omliggende tech-bedrijven NXP en Ampleon':
- Ampleon: 5,5% 1 januari 2023, 1% 1 april 2023, 4,5% 1 januari 2024. € 600 eenmalig. Looptijd 18 maanden;
- NXP: 7% oplopend tot meer dan 10% voor de laagste salarisgroepen. € 1000 eenmalig. Looptijd 1 jaar.
"Onze leden vinden het bod van Nexperia veel te weinig", zegt Arjan Baselmans van CNV. "Daarom nodigen we alle medewerkers uit om morgen buiten met ons een frietje te komen eten. Ze geven daarmee een signaal af richting de werkgever en we kunnen meteen overleggen wat onze volgende stappen gaan worden."

Handtekeningenactie

Al sinds februari praten de bonden met Nexperia over een nieuwe cao, maar echt vlotten deden de gesprekken nooit volgens Baselmans. "We kregen steeds te horen dat de werkgever toch wel zou doorvoeren wat ze van plan was en dat ze eigenlijk niet eens cao-afspraken met ons wilden maken. Daarmee neem je je medewerkers niet serieus."
Ook een handtekeningenactie van 200 handtekeningen leverde niks op. "Blijkbaar zijn aandeelhouderswaarde en de bonussen van het management belangrijker dan de medewerkers. Zelfs na 200 handtekeningen", zegt Baselmans.

Waarschuwing

Daarom is het volgens de CNV-bestuurder de hoogste tijd dat zij zich laten zien. "Nu nog met een frietje in de pauze", waarschuwt hij. "Zie het als een prikactie om de werkgever te laten zien dat ze serieus genomen willen worden en dat ze bereid zijn daar stappen voor te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat als Nexperia geen andere houding aanneemt, ze ook bereid zijn de volgende stap te zetten."
Petra Beekmans, hoofd communicatie Nexperia, noemt de actie van morgen 'spijtig'. "Jammer dat het nodig is. We hebben veel overleg gehad en zijn met een goed bod gekomen."
Wel laat Nexperia de salarisverhoging en de eenmalige uitkering gewoon doorgaan. "Met ingang van 1 mei gaat dit in en met terugwerkende kracht, dus per 1 januari 2023."