Liemers

Angerlo maandenlang één grote bouwput: 'Waarom niet met een week klaar?'

ANGERLO - Terwijl het gemeentebestuur van Zevenaar in het coalitieakkoord nog beloofde om 'rekening te houden met de bescherming van fietsers, voetgangers en mensen met een beperking' tijdens wegwerkzaamheden, is daar in de praktijk wellicht ruimte voor verbetering. Straten in Angerlo zijn volgens inwoners al maanden open vanwege een 'opknapbeurt' van het dorp. Door allerlei werkzaamheden aan riool, kabels en leidingen, komt de meervoudig gehandicapte Willem Maat minder snel buiten de deur. "Alles is hier afgesloten."
Vanwege de grote renovatie van Angerlo liggen straten in het dorpje al maanden overhoop. Maat raakte invalide nadat hij jaren geleden werd aangereden door een auto. Hijzelf liep op dat moment op een stoep naast de weg om daarna over te steken. "Degene die reed kreeg een half jaar celstraf in Lelystad, maar ik ben mijn hele leven gehandicapt."
Op de website van de gemeente Zevenaar valt te lezen dat het dorp wordt voorzien van nieuwe bestrating, nieuwe beplanting een beter riool en bovendien 'meer sfeer'. De herinrichting is volgens Willem niet goed gepland.
Zelf kan Willem wel koken, maar voor de boodschappen krijgt hij hulp van zijn vriendin die slechts een paar honderd meter bij hem vandaan woont. Toch kan ze nu minder snel komen helpen bij hem. "Dat is een groot probleem. Ik ben afhankelijk van haar", vertelt hij in deze reportage van RTV Connect.
De mensen die niet meer in eigen straat konden parkeren, zetten hun auto vervolgens op parkeerplekken bij het huis van Willem. "Daardoor konden mijn vriendin en de thuiszorg niet zo goed meer bij mij komen." Sinds de straat tussen beiden in werd opgebroken, valt het niet mee om Willem te komen helpen, vertelt zijn vriendin via de telefoon.
Ze klaagde ook namens Willem bij de gemeente, en kreeg de gelegenheid vragen te stellen aan een uitvoerder. Echte antwoorden bleven uit, vertellen Willem en zijn vriendin. "Ik vind het echt een totaal ongeorganiseerd geheel. Er wordt gewoon niet bij stilgestaan. Er zou nog parkeergelegenheid worden gecreëerd voor tientallen auto's, vertelden zij mij. Maar toen dacht ik: had dat gedaan voordat dit hele project begon", stelt Willems' vriendin.
Wethouder Toon Albers van de gemeente Zevenaar laat weten, tijdens zijn vakantie niet voor de microfoon van RTV Connect te kunnen reageren. Hij verwijst naar een projectleider, terwijl die weer wijst naar de wethouder als geschikte gesprekspartner om de klachten te bespreken. De uitvoerder zegt veel contact te hebben met mensen die slecht ter been zijn. Ook stelt hij dat er weinig klachten bij hem bekend zijn. Hij wil daarom eerst met Willem in gesprek.

'Van het kastje naar de muur'

Volgens de projectleider is het werk niet sneller uitvoerbaar, omdat de aanpassingen complex zijn. Zo moeten naast de riolering ook leidingen worden aangepakt. Een ingewikkelde klus, vertelt hij buiten beeld. Volgens Willem Maat heeft het bellen met ambtenaren eerder weinig opgeleverd en werd hij alleen van het kastje naar de muur gestuurd.