Rijk van Nijmegen

Een groener Wijchen in de opmaak

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP, ter illustratie
WIJCHEN - De gemeente Wijchen wil de gemeente groener maken. Samen met de inwoners van de gemeente willen ze ideeën bedenken om het gebied groener te maken. De actie ‘een groener Wijchen’ zal starten met een Groenmarkt.
De gemeente Wijchen staat op zaterdag 13 mei op de Markt in Wijchen met een aantal kraampjes. Er kunnen plantjes gekocht worden en er is een grabbelton met verschillende prijzen. Zo kan er bijvoorbeeld een regenton gewonnen worden, zo'n regenton is namelijk vrij duurzaam. Ook worden er op deze Groenmarkt tips en instructies gegeven hoe mensen duurzamer kunnen leven.
De inwoners kunnen zelf al wat doen om de gemeente duurzamer te maken. Ze kunnen namelijk hun tuin of balkon groener maken. Voor het groen maken van een gemeente is het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat tegels vervangen worden voor groen. Daarom kunnen marktbezoekers tegels uit hun tuin inleveren. Hiervoor krijgen ze per tegel een plantje terug.

De campagne

De actie wordt dit jaar opgestart en duurt tot en met 2025. In deze drie jaar gaat de gemeente samen met de bewoners in conversatie over ideeën voor het groener maken van de gemeente. Ieder jaar gaan mensen van de gemeente bepaalde dorpen en wijken in om daar te praten met de inwoners. Een paar weken voordat de gemeente komt worden de inwoners nog extra geïnformeerd over de tijd, dag en locatie waar de ontmoetingen plaats zullen vinden.