Arnhem en omstreken

Torenhoge taxiprijzen in Arnhem na evenementen

Taxichauffeur in Arnhem vertelt over de hoge prijzen
Taxichauffeur in Arnhem vertelt over de hoge prijzen © RTV Connect
ARNHEM - Lourens Trimp, die de dupe werd van torenhoge taxiprijzen na Koningsnacht in Arnhem, roept de gemeente op om actie te ondernemen tegen de bedragen. Trimp werkt al twintig jaar op de Korenmarkt en ziet dat de taxiprijzen onbetaalbaar zijn na evenementen of feestdagen.
Toen Trimp na Koningsnacht zijn irritaties over de taxi’s in Arnhem op Facebook uitte, werd het bericht maar liefst tweehonderd keer gedeeld en kreeg hij tientallen reacties met mensen die hetzelfde mee hadden gemaakt. “Een groot aantal taxi’s wil niet op de meter rijden”, vertelt Trimp. “Of ze vragen belachelijke prijzen voor een ritje.” Volgens hem gebeurt dit voornamelijk tijdens evenementen of feestdagen zoals Koningsdag.

'Belachelijke bedragen'

Onder het Facebookbericht van Trimp reageerde iemand die 170 euro moest aftikken voor een ritje naar Zevenaar. “Dat is natuurlijk belachelijk veel”, reageert Trimp. Zo werden er nog wel meer torenhoge bedragen gevraagd: 60 euro naar Bemmel, 30 euro naar Klarendal of 40 euro naar Arnhem-Zuid.
Ook als er een concert in het Gelredome plaatsvindt, vragen taxichauffeurs ‘veel te veel’. Trimp vertelt: “Een rit van Arnhem-Centraal naar het Gelredome kost normaal gesproken een tientje, maar zodra er een evenement is vragen ze 50 euro.”

Landelijk beleid

Wethouder Nermina Kundić laat weten niks aan de situatie te kunnen doen. Bij de gemeente wachten ze namelijk op landelijk beleid. “Hoewel ik vind dat de gemeente moet ingrijpen, zijn er ook nog andere maatregelen die genomen kunnen worden”, aldus Trimp. “Zo zou er bijvoorbeeld een coach gepositioneerd kunnen worden bij de ijssalon (tegenover de ijssalon, red.) die checkt of taxichauffeurs wel op de meter rijden.” De coach zorgt er als het ware dan voor dat je veilig, met een afgesproken bedrag, de taxi kan in stappen. “Als je dan toch opgelicht wordt, kun je aangifte doen bij de politie.”

'Handel gaat stuk'

Volgens taxichauffeur Franky Mortier mogen taxi’s officieel gezien niet de meter uitzetten bij een rit. “Door foute taxichauffeurs gaat de handel stuk”, zegt Mortier. “Voor de klanten wordt het verpest, maar ook voor de chauffeurs die wel eerlijk zijn.” Ook hij ziet dat de taxiprijzen de lucht in schieten tijdens stapavonden en evenementen. “ILT, Inspectie Leefomgeving en Transport, moet strenger optreden tegen dit soort praktijken. Ze controleren momenteel veel te weinig.”