Rivierengebied

Geluid van Joods Monument in Tiel weer in ere hersteld

Wethouder Frank Groen sprak de aanwezigen tijdens de heropening van het Joods Monument toe
Wethouder Frank Groen sprak de aanwezigen tijdens de heropening van het Joods Monument toe © Jan Bouwhuis
TIEL - Het Joods Monument in Tiel, bij de entree van de voormalige synagoge aan de Agnietenstraat, is dinsdag heropend.
De apparatuur die de namen laat horen van de 38 joden die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd uit de stad is vervangen. Al jaren stond de apparatuur uit vanwege technische mankementen.

"Het herinnert ons ook aan de kwetsbaarheid van vrede en verdraagzaamheid"

Wethouder Frank Groen sprak de aanwezigen tijdens de heropening van het gedenkteken toe: “In de jaren negentig van de vorige eeuw is in de Sint Agnietenstraat op initiatief van inwoners een gedenkteken geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers van Tiel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij vinden het belangrijk dat we ons verleden blijven herinneren. Zeker deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Het gedenkmonument is belangrijk om het verhaal van oorlog, vervolging en wreedheden levend te houden. Het herinnert ons ook aan de kwetsbaarheid van vrede en verdraagzaamheid.”

Kunstenaar Johan Goedhart was weer betrokken

Naast dat de apparatuur vervangen is, hebben diverse mensen de teksten en namen opnieuw ingesproken. Eén van de Betuwse kunstenaars, Johan Goedhart, die betrokken was bij het ontwerp van het Monument in de jaren 90, was ook nu betrokken bij de restauratie en was dinsdag aanwezig.
De streefdatum voor de heropening was vóór 4 mei, zodat het geluid tijdens dodenherdenking weer zou zijn hersteld.