Arnhem en omstreken

Iconisch aardvarken mogelijk naar Sonsbeekpark: ‘Heel slecht plan!’

De nieuwe locatie voor het feestaardvarken is nog niet bepaald
De nieuwe locatie voor het feestaardvarken is nog niet bepaald © Benjamin Beernink/RTV Connect
ARNHEM - Het iconische feestaardvarken zou mogelijk een nieuwe plek krijgen in het Sonsbeekpark, naast het Nederlands Watermuseum. Maar verschillende deskundigen zijn tegen dat voornemen. Ook de Arnhemse politieke partij BurgerBelang Arnhem verzet zich tegen het huidige plan.
Fractievoorzitter Nico Wiggers noemt het zelfs een "heel slecht plan". Volgens hem wordt het dan te druk: "Het Watermuseum is een attractie op zich en dat moet je niet combineren." Daarnaast is het Sonsbeekpark ook een monumentaal park, wat betekent dat het aardvarken er niet zomaar neergezet kan worden. Daarvoor moet de Rijksdienst Cultureel Erfgoed toestemming geven en die kans acht BurgerBelang nihil.
Toch zijn veel inwoners van Arnhem wél voor het plan om het feestaardvarken een plek te geven in het park aan de Zijpendaalseweg. "Want daar is het een beetje leeg af en toe." Een andere inwoner vindt het ook een goed plan: "Het is een centraal ontmoetingspunt voor alle Arnhemmers." Iemand anders komt weer met een heel ander idee: "Misschien ergens langs de snelweg, zodat iedereen er langsrijdt." Verder zijn er ook meerdere Arnhemmers die het kunstwerk graag terug zouden zien op de oude plek, het Bartokplein.

Niet Sonsbeekpark, maar…

BurgerBelang Arnhem heeft een andere locatie in gedachten: Park Presikhaaf. "Omdat daar niets anders is. Daar is de ruimte." Verder is het volgens Wiggers een voordeel dat er niet direct verkeer in de buurt is: "Op vele andere plekken moet je als ouder meteen opletten dat je kinderen niet in de knoop komen met het verkeer".
Mocht dat plan van tafel geveegd worden, dan is er volgens hem nog maar één mogelijkheid: "Ik vrees dat degene die het feestaardvarken heeft geschonken, het dan maar in zijn eigen tuin moet zetten." Wiggers doelt daarmee op dierentuin Burgers’ Zoo, dat het kunstwerk in 2013 cadeau heeft gedaan aan de stad ter ere van haar 100-jarig bestaan.
Wanneer er een definitief besluit wordt genomen over de nieuwe locatie voor het feestaardvarken is nog niet bekend.