Achterhoek

Geschiedenis komt door muurschildering tot leven op het stadhuis

Geschiedenis komt door muurschildering tot leven op het stadhuis
Geschiedenis komt door muurschildering tot leven op het stadhuis © REGIO8
DOETINCHEM - In vier dagen tijd is een blinde muur op het stadhuis van Doetinchem door Rosalie de Graaf omgetoverd tot een waar kunstwerk met een knipoog naar het verleden. De kunstenares is blij dat ze toestemming kreeg van nabestaanden van de architect, want het werken op historische panden is voor haar bijzonder.
“Ik vind het zelf een van de mooiste schilderingen die ik heb gemaakt”, zegt Rosalie, ook bekend als Roosart. “Eenvoudig, maar dat maakt het juist heel mooi.” De trots bij Rosalie wil wat zeggen, want de Doesburgse heeft al mening object binnen en buiten de Achterhoek onder handen genomen. Van het Stadsplein en het interieur van café De Snor in ’s-Heerenberg tot een kale boerensilo in Aalten. Op het Doetinchemse stadhuis maakte ze in opdracht van het Stadsmuseum een ode aan het oude beroep van lantaarnaansteker. “Vroeger ging die man de straat op en handmatig alle lantaarnpalen aansteken”, legt Rosalie uit. “Je ziet op de achtergrond ook het oude gemeentehuis, een link naar de locatie.”
Om de schildering te mogen maken, werd toestemming gevraagd aan de nabestaanden van de architect van het stadhuis. “Normaal krijg ik dat voor dit soort schilderingen niet, want het is een beschermd beeld”, zegt Rosalie. De zoon van de architect was echter enthousiast toen hij het ontwerp zag. “Mijn vader was ook wel in voor dit soort dingen, dus daar had hij helemaal geen problemen mee gehad”, vertelt Frans Touwer, de zoon van de architect. “Natuurlijk is het een belangrijk ontwerp, maar het stadhuis moet ook van de omgeving en de stad zelf zijn. Daar moet dit een onderdeel van kunnen zijn.”

Historisch vierluik

De schildering op het stadhuis is de tweede in een vierluik, eerder werd boerin Anna Reintjes afgebeeld op het Mogendorff-pand aan de Gart Seevinckgang. De kunstwerken worden door Roosart gemaakt in opdracht van het Binnenstadbedrijf en het Stadsmuseum. “Het past heel goed bij onze missie en visie om de historie zichtbaar te maken”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen, die aangeeft dat de derde muurschildering mogelijk dit jaar nog wordt geplaatst. “We gunnen Doetinchem wat meer kunst in de binnenstad.”