Rijk van Nijmegen

Groesbeek krijgt Poppen- en Kinderwagenmuseum

Kinder- en Poppenwagenmuseum naar Groesbeek
Kinder- en Poppenwagenmuseum naar Groesbeek © SPKM
GROESBEEK - In tijden waarin het toerisme een steeds belangrijker deel van de economie is maar, vreemd genoeg, het aantal musea terugloopt, wordt Groesbeek weer een museum rijker. In de voormalige, inmiddels gereinigde, kippenschuur aan de Dennenkamp 1b komt het Poppen- & Kinderwagen Museum.
Dit museum met de grootste kinderwagencollectie van Europa en mogelijk zelfs mondiaal, is al sinds de oprichting in 2014 op zoek naar een permanente tentoonstellingsruimte. Tussentijds is wel enkele malen op anti-kraak basis een locatie betrokken maar nooit lang genoeg om daar iets op te kunnen bouwen.

Vrijwilligers gezocht

Het streven is om in augustus, indien mogelijk, deels open te gaan voor bezoekers. Er is echter nog veel werk te verzetten en omdat het museum nieuw is in deze omgeving is er een grote behoefte aan vrijwilligers voor het aanpassen en inrichten van de ruimte en het schoonmaken van de collectie. Ook zijn er vrijwilligers nodig om het museum mede te gaan runnen. Zowel voor dames als heren zijn er mogelijkheden genoeg om bijdragen te leveren. Het museum ontvangt geen subsidies en is dus volkomen afhankelijk van vrijwilligers en donateurs en sponsors.

Kinder- en poppenwagens

De productiedata van de kinderwagens lopen uiteen van ca. 1850 tot ca. 2010. De nadruk ligt echter op de periode 1930 tot de jaren ’80. Het grootste deel omvat, uiteraard, Nederlandse maar ook Engelse wagens. Daarnaast onder meer ook Belgische, Duitse, Franse en Italiaanse poppen- en kinderwagens.
De opgeslagen kinderwagens
De opgeslagen kinderwagens © SPKM
Een klein deel van de collectie is al aanwezig maar het grootste deel van de collectie staat in een stoffige opslag in Bellingwolde, Groningen. De komende tijd zal dus nog besteed moeten worden aan het overbrengen van de rest naar Groesbeek en het daarna weer toonbaar maken. Ook het overbrengen zal nog een flinke uitdaging worden, zowel financieel als fysiek.
Meer informatie en aanmelding als vrijwilliger: www.spkm.nl.