Rivierengebied

Nieuwe Knorhof in Erichem definitief wegbestemd door Burense raad

Nieuwe knorhof in Erichem definitief wegbestemd door Burense raad
Nieuwe knorhof in Erichem definitief wegbestemd door Burense raad © Omroep Gelderland
ERICHEM - Een nieuwe Knorhof aan de Burensewal in Erichem is definitief uitgesloten. De gemeenteraad van Buren heeft dinsdagavond het bestemmingsplan gewijzigd zodat er geen intensieve veehouderij meer kan plaatsvinden op het perceel. Hierdoor wordt ook woningbouw mogelijk gemaakt.
In de zomer van 2017 brandde de Knorhof met daarin circa 24.000 varkens af. Het bedrijf en de toenmalige eigenaar Adriaan Straathof werden veelgebruikte voorbeelden van protestgroepen tegen de intensieve veehouderij.
Aanvankelijk stond de gemeente Buren op het standpunt dat -vanwege de geldende rechten- het bedrijf met de naam Sebava gewoon herbouwd kon worden. Dat is gekanteld doordat de vergunningprocedures bij de provincie stokten. Nu het terrein al bijna zes jaar ongebruikt is en het erg onwaarschijnlijk is dat het bedrijf nog een vergunning krijgt, geeft Buren voorrang aan het verbeteren van milieu, gezondheid en een plan voor woningbouw in de buurt.

'Verwerpelijk'

 ‘Verwerpelijk”, vindt Erik Zaaijer van PCG het ‘afnemen van een geldende bestemming’. De partij stemde als enige partij tegen het wijzigen van het bestemmingsplan. “Je moet consequent en betrouwbaar zijn als overheid”, stelt Zaaijer. “Nu wordt alleen de gelegenheid gebruikt. Het doel heiligt de middelen. Als het bedrijf niet afgebrand was, hadden we dit gesprek niet gehad.”
Zo ligt er naast het perceel nog een geitenhouderij die gewoon blijft. "Dan wordt het GGD-advies om twee kilometer uit de buurt te blijven met woningen terzijde geschoven", aldus Zaaijer. "Kom dan ook met een goed voorstel om dit bedrijf uit te kopen. Van mij hoeft hij niet weg, maar het is inconsequent."
Daarbij is Zaaijer er niet gerust op dat het verlenen van een vergunning inderdaad is uitgesloten en vreest hij een schadeclaim. “De situatie is nog onder de rechter, we hebben geen zicht op wat daar uitkomt”, zegt hij. “Het gaat dan wel om gemeenschapsgeld.”
Het college erkent dat die mogelijkheid bestaat maar acht het door de situatie met de vergunning zeer onwaarschijnlijk dat het bedrijf weer zou kunnen worden herbouwd. Feitelijk is er geen varkenshouderij aanwezig en dus doet het nieuwe bestemmingsplan recht aan de situatie, redeneert de gemeente. Daarbij wordt het risico op mogelijke planschade meegenomen in de begroting.

'Leefbaarheid'

Het CDA worstelde met de kwestie maar vond het bij monde van Peter van Dijk uiteindelijk toch het belang van velen tegen dat van een enkeling. “De leefbaarheid van de kern weegt zwaarder in deze unieke situatie”, aldus Van Dijk. “Het is niet op andere ondernemers van toepassing. Die hoeven zich geen zorgen te maken.” Het CDA vindt ook dat de zaak met deze ondernemer verder op een ‘betrouwbare en eerlijke manier’ moet worden afgehandeld.
Wat betreft de Partij voor de Dieren is het echter een prima voorstel. "Nooit meer Knorhof", vindt Joop de Jonge van de PvdD. "Twee verdiepingen dierenleed, een varkenshel en een stikstofbom. Huizen bouwen voor Erichem in plaats van stank en fijnstof." En aan mogelijke planschade willen wellicht het rijk of de provincie wel meebetalen, denkt hij. "Een kleine prijs waarmee je ongelooflijk veel dierenleed kunt voorkomen, woningen kunt bouwen en de omgeving van schone lucht kunt voorzien", aldus De Jonge.
Ook wat betreft PvdA/GroenLinks een mooi moment om deze stap te zetten om de intensieve veehouderij in de gemeente in te perken en zijn er misschien nog wel meer agrarische bedrijven waarbij dat zou kunnen. Een motie van beide partijen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden hiervoor werd verworpen.