Liemers

Dorpshuis van Beek en Loerbeek krijgt vorm

Dorpshuis van Beek en Loerbeek krijgt vorm
Dorpshuis van Beek en Loerbeek krijgt vorm © REGIO8
BEEK GEM MONTFERLAND - Met de bouw van het nieuwe dorpshuis krijgt een langgekoesterde wens in de dorpen Beek en Loerbeek beetje bij beetje vorm. Het hoogste punt van het nieuwe gebouw is inmiddels bereikt, maar er is nog genoeg werk te doen voor de grote groep vrijwilligers.
"Schrik niet, maar we zijn al ongeveer vijf jaar bezig met de voorbereidingen om een dorpshuis te realiseren", vertelt Patrick Ketels, lid van de stuurgroep voor het dorpshuis. "En het is eindelijk zo ver. We zijn in maart gestart met de sloop en het eerste staat alweer. Dus we vorderen gestaag." Het nieuwe dorpshuis vervangt het karakteristieke Gildehuis dat jarenlang een thuis was voor verenigingen, zoals Schutterij Sint Jans Gilde en carnavalsvereniging De Dosvlègels. Helemaal verloren gaat het oude pand niet. "We wilden een stukje karakter van het oude pand graag bewaren, daarom hebben we dat (de voorgevel?) laten staan", legt Ketels uit. "Een stukje historie met een modern gebouw erachter, we hopen dat het samen een mooi geheel wordt."
Zowel de gemeente Montferland als de provincie betalen mee aan de bouw, maar ook lokaal is de portemonnee getrokken. "Alle Beekse en Loerbeekse bedrijven helpen ons allemaal mee. Iedereen wie een steentje bij kan dragen doet dat", vertelt Ketels. "En we werken met vrijwilligers, om zo de kosten te drukken. Het gaat allemaal net." Het dorpshuis moet volgens hem een huis worden voor de verenigingen in Beek en Loerbeek: "Alle feestjes die plaatsvinden, de kermis, carnaval, die vonden hier al plaats. Alleen het pand was echt aan vernieuwing toe en we hopen met de verbouwing ook nieuwe verenigingen en groepen aan ons te binden, dat zij hier een plekje vinden om een activiteit te beoefenen."

Kermis

Voorlopig wordt er nog hard gewerkt op het bouwterrein aan de Sintjansgildestraat. Wanneer de bouw klaar is? "Dat is een goede vraag", reageert Ketels. "Het laatste weekend van augustus hebben we traditioneel hier kermis en dat vindt altijd hier plaats. We hopen heel stiekem dat we er dan al gebruik van kunnen maken." Omdat de bouw gedaan wordt door vrijwilligers is dat volgens het lid van de stuurgroep nog niet zeker: "We zijn daarvan afhankelijk. We doen ons best en hopen augustus september al een heel eind te zijn en het voor het einde van het jaar definitief gereed te hebben."