Liemers

Toekomst Groessen krijgt vorm: 'Nu is het aan de raad'

Sjoerd Bloemberg en Tjerk Holland bespreken de toekomstplannen
Sjoerd Bloemberg en Tjerk Holland bespreken de toekomstplannen © RTV Connect
GROESSEN - Volgens de dorpsraad moest er echt iets aan het dorpshart van Groessen gebeuren. Zo kon het volgens hen niet langer. Nu zijn concrete plannen in een rapport gezet, met onder meer méér groen en meer verbinding. De gemeente treft nu voorbereidingen om het rapport, samen met de Dorpsraad, te vertalen naar een concreet plan.
Al meer dan 10 jaar staat het bij onder andere Sjoerd Bloemberg van de Dorpsraad op het verlanglijstje om iets te doen met het dorpshart. “Dit ziet er toch niet uit, dat moet anders kunnen”, zegt Bloemberg terwijl hij naar een vervallen kledingcontainer kijkt. “We hebben 10 mannen en 10 vrouwen van alle leeftijden uit Groessen gevonden die daar over gingen nadenken.” Dat is de Werkgroep Dorpshart Groessen geworden.
De werkgroep heeft gebrainstormd én de inwoners, scholieren en gemeente tijdens een inspiratiemiddag om input gevraagd. Hoe zien zij het dorpshart van Groessen het liefst? Rustbankjes, klimtoestellen maar ook een pluktuin en een terras waren ideeën die voorbijkwamen. Uiteindelijk zijn al deze ideeën overwogen en gebruikt voor een concreet plan: “Dit plan hebben we afgelopen maart overhandigd aan de gemeente.”
1- Koepelweide, 2- kerktuin, 3- Schuttersplein
1- Koepelweide, 2- kerktuin, 3- Schuttersplein © Dorpshart Groessen

Verbinden van de drie gebieden

Momenteel is het project in drie gebieden verdeeld. Dat moet uiteindelijk één samenhangend gebied worden met de koepelweide, de kerktuin en Schuttersplein. Bij die laatste moet worden begonnen, als de nieuwe woonwijk 'Onder de Toren' is opgeleverd. Zo wordt er ook gesproken over een terras in de kerktuin, en een brug naar De Koepelweide.

Meer groen

Blik en steen op Schuttersplein moeten plaats gaan maken voor meer groen, maar “we moeten zeker rekening houden met de parkeerbehoeften.” Niet alle parkeerplaatsen zullen verdwijnen aangezien de nieuwe bewoners van Onder de Toren hier ook gebruik van moeten gaan maken.

Auto te gast

Volgens Bloemberg rijden er regelmatig auto’s met hoge snelheden over de Dorpsstraat. Dat moet straks ook niet meer kunnen. “We willen dat de auto’s te gast zijn, want vandaag reed er weer één hard langs, dat kon zo 90 km per uur zijn”, vertelt Bloemberg verbaasd.
Als het aan de commissie ligt, beginnen ze liever vandaag dan morgen. “Nu is het aan de raad”, vertelt Bloemberg. “Zij zullen zich hier over moeten buigen om een concreet plan te maken en de regie over te nemen.”