Arnhem en omstreken
Arnhemse scholieren herdenken bombardement Geitenkamp

ARNHEM - Op de Geitenkamp in Arnhem is donderdag rond het middaguur het bombardement van 13 april 1945 herdacht. Bij het Canadese bombardement kwamen negentien mensen uit de wijk om het leven. Samen met scholieren van basisschool Witte Vlinder en GSG Guido stond burgemeester Marcouch stil bij de gebeurtenissen aan het einde van de oorlog.
Van de Christelijke Scholengemeenschap Guido woonde een havo-4 klas de herdenking bij. “Het gebeurt niet vaak dat ze een herdenking kunnen bijwonen," vertelt docent Kersjes . "Dit is voor hen een kans om stil te staan bij de gebeurtenissen”.
Het bombardement op de Geitenkamp maakt deel uit van de bevrijding van Arnhem. Inwoners van de stad waren na de Slag om Arnhem in september 1944 op last van de bezetter geëvacueerd. Wel hadden de Duitsers dwangarbeiders in de wijk ondergebracht en woonden er nog NSB'ers op de Geitenkamp. De Canadezen hadden hen vooraf gewaarschuwd voor het bombardement, maar omdat de stad afgesloten was, konden zij nergens heen.
'Belangrijk om erbij te zijn'
Een groep leerlingen van GSG Guido droeg een gedicht voor, waar de voorste rij leerlingen aandachtig naar luisterden. Een jongen die zelf op de Geitenkamp woont, voelt zich verbonden met de gebeurtenissen en vindt het daarom belangrijk om erbij te zijn.
Andere leerlingen lijken het echter minder interessant te vinden. Een aantal van hen geven aan niet te weten waarom ze er zijn: “We hoorden net pas dat we hierheen gingen. Ik weet eigenlijk niet waar dit over gaat.”
'Oorlog zelf niet meegemaakt'
Docent Kersjes denkt dat de desinteresse kan komen doordat de oorlog te ver weg is van de leerlingen: “Het heeft denk ik te maken met dat ze de oorlog zelf niet hebben meegemaakt. En misschien zelfs hun familie niet”.
Toch is het volgens burgemeester Marcouch belangrijk om bij de gebeurtenissen stil te blijven staan. "De beste hulde aan slachtoffers en bevrijders is dat wij de geschiedenis toepassen in ons hedendaagse leven."