Rijk van Nijmegen

COC Nijmegen: 'Nog een lange weg te gaan'

Regenboogvlag
Regenboogvlag © Pixabay
NIJMEGEN - Het was afgelopen weekend een weekend vol aan homohaat te relateren incidenten. Een mishandeling bij een gaycafé in Groningen, een belaging van LHBTI-jongeren in Eindhoven en een mishandeling van een vrijwilliger bij het COC-kantoor in diezelfde stad. Deze incidenten maken COC Nederland, de belangenorganisatie voor LHBTI'ers, bedroefd en woedend en ook de afdeling regio Nijmegen maakt zicht zorgen.
“Ik denk dat afgelopen weekend maar weer eens heeft aangetoond dat we nog een lange weg te gaan hebben, voordat we allemaal in Nederland onszelf kunnen zijn”, zegt Sigrid Pillen, voorzitter COC regio Nijmegen. “Gelukkig hebben wij hier in Nijmegen de afgelopen tijd geen grote incidenten gehad. Maar ja, dat dachten ze tot vorige week in Eindhoven natuurlijk ook.”
Grote incidenten richting LHBTI'ers zijn in Nijmegen vooralsnog niet bekend, wel ervaren sommigen micro-agressie. “Wat je ziet zijn bijvoorbeeld afkeurende blikken of dat mensen scheldwoorden naar zich toegezonden krijgen. Daardoor durven sommigen geen (regenboog)uitingen in het openbaar te laten zien, uit angst om daarop aangesproken te worden. Dat geeft een gevoel van onveiligheid", vertelt de voorzitter.

Geen maatregelen bij gaycafé

Bij danscafé Marcus Antonius praten veel gasten over de incidenten van afgelopen weekend, maar de eigenaar ziet vooralsnog geen reden om maatregelen te nemen. “Ik heb nog geen signalen ontvangen dat er zich in Nijmegen incidenten voordoen. Geluiden van dat mensen zich onveilig voelen, heb ik ook niet gehoord", zegt Paul Wooninck, eigenaar Marcus-Antonius.
Wooninck is dan ook niet van plan om bijvoorbeeld een beveiliger bij de ingang te zetten. In tegenstelling tot De Regenboog, een ander gaycafé, waar al sinds de opening een beveiliger bij de deur staat. De eigenaar van De Regenboog, Patrick Nijenhuis, was niet bereikbaar om dit toe te lichten.

Aandacht

Het COC hoopt dat er meer aandacht komt over geweld richting de regenbooggemeenschap, zeker gezien de samenleving polariseert. “We horen bijvoorbeeld nog steeds in voetbalstadions dat het woord ‘homo’ als scheldwoord wordt gebruikt.” Pillen heeft wel een idee hoe dat te voorkomen. “Door bijvoorbeeld een wedstrijd stil te leggen of in ieder geval echt maatregelen te nemen."
Zaterdag 15 april wordt er bij het COC-pand in Eindhoven een nieuwe regenboogvlag gehesen. Uit solidariteit roept COC regio Nijmegen op om ook zo'n vlag te hijsen.