Achterhoek

Armoedestichting breidt uit naar Oude IJsselstreek

Armoedestichting breidt uit naar Oude IJsselstreek
Armoedestichting breidt uit naar Oude IJsselstreek © REGIO8
ULFT - De Winterswijkse stichting Leergeld Oost-Achterhoek is vanaf september ook actief in de gemeente Oude IJsselstreek. Op dit moment helpt de stichting al kinderen die in armoede opgroeien in Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland en Aalten. “De uitbreiding naar de Oude IJsselstreek is een hele logische, die gemeente heeft een hele hoge armoededichtheid”, zegt voorzitter van de stichting Harry Meulenkamp.
Zo’n dertien jaar geleden was de Achterhoek nog een witte vlek op de kaart van de organisatie. De van oorsprong Brabantse stichting kreeg dankzij Meulenkamp een Achterhoekse tak. Het feit dat de stichting blijft uitbreiden laat zien dat hun hulp hard nodig is. “Afgelopen jaar zagen we een verdriedubbeling van het aantal aanvragen. Dit komt mede door de inflatie”, aldus voorzitter Meulenkamp over de cijfers in de vier Achterhoekse gemeenten. “Armoede is vaak niet zichtbaar, het zijn niet alleen werklozen en statushouders. We kijken naar besteedbaar inkomen, steeds meer mensen hebben het daarmee moeilijk.”
In een notendop zorgt stichting Leergeld ervoor dat kinderen die vanwege een laag budget niet mee kunnen doen met sociale activiteiten met leeftijdsgenoten dat wel kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld schoolexcursies of sportabonnementen. Meulenkamp: “Geen enkel kind mag afgeremd worden in zijn of haar ontwikkeling door de financiële situatie van ouders. Daarom hebben we per aangemeld kind per jaar 450 euro beschikbaar.” Dit bedrag was eerder 350 euro, maar dat was vanwege de inflatie niet meer toereikend. “Daarnaast kijken we natuurlijk per situatie naar wat er nodig is. Er zijn voorbeelden van kinderen die een fiets of laptop nodig hebben, hier kunnen wij ook in ondersteunen”, zegt Meulenkamp.

Vrijwilligers en giften

De stichting draait volledig op vrijwilligers. Alle inkomsten komen uit giften en sponsoren. “Maar toch zijn we heel effectief, we komen écht achter de voordeur van de gezinnen. Onze vrijwilligers zijn daarin goed opgeleid en stralen vertrouwen uit”, zegt Meulenkamp. Veel van de sponsoren zijn religieuze instellingen, fondsen en bedrijven. “Hoe meer inkomsten, hoe meer kinderen we kunnen helpen", aldus Meulenkamp. "Zo worden we in de toekomst niet meer beperkt in wat we uit kunnen geven.”