Liemers / Achterhoek

Achterhoekse arancello mede dankzij opa (84) beste van de wereld

Achterhoekse arencello mede dankzij opa beste van de wereld
Achterhoekse arencello mede dankzij opa beste van de wereld © REGIO8
LOERBEEK - De Achterhoekse limoncello ligt inmiddels bij veel Achterhoekers in de diepvries. Tóch is het de tweede smaak van het bedrijf, de arancello Oerend Oranje, die hoge ogen heeft gegooid bij de internationale wijn- en sterke drankencompetitie. Hun sinaasappellikeur kreeg de hoogste beoordeling van alle wereldwijde inzendingen. Dat alles vanuit de schuur van opa in Loerbeek.
“Toen we twee jaar geleden begonnen hadden we de hoop zo´n 1500 flessen te verkopen. Daar waren we met een paar weken al doorheen”, zegt Joris van Londen uit Loerbeek, mede-eigenaar van van de Achterhoekse Limoncello. Inmiddels loopt het aantal verkochte flessen richting de twintigduizend. “Het is inderdaad wel aardig uit de hand gelopen, maar rijk worden we er nog niet van”, zegt Joris’ compagnon Roel Tomassen uit Beek.
Roel en Joris betrekken ook familie in het bedrijf. Naast dat de opa van Joris, Keup Derksen, zijn schuur ter beschikking heeft gesteld, roert hij dagelijks door de dranken die in de vaten zitten. Ook helpt Derksen met zijn technische kennis om het proces makkelijker te maken. Hij heeft samen met een kameraad van de jeu de boules-club een afvulmachine en doppenmachine ontwikkeld. “Nu zijn we bezig met een wasmachine voor de vruchten. Het is namelijk uiterst belangrijk dat de vruchten goed schoon zijn”, zegt Derksen trots. De vader van Roel is bezorger van de drank.

Beste ter wereld

“Naast de traditionele limoncello maken we ook een arencello met sinaasappel, die is de beste van de wereld geworden”, zegt Joris. De heren plaatsen de prijs zelf ook al een beetje in perspectief. Er deden in de categorie arencello lang niet zo veel mensen mee als bij de limoncello. Simpelweg omdat het een minder bekende drank is. Toch zijn ze wel degelijk de best beoordeelde arancello ter wereld. Roel: “Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op.”

Grootse toekomstplannen

De makers van de Achterhoekse limoncello én arancello staan niet stil. “We hebben eigenlijk als doel om de Aperol spritz van de Achterhoekse terrassen te verdijven en hier limoncello-, en arancello spritz voor terug te laten komen”, zegt Joris. Ook opa Keup hoopt zo lang mogelijk door te kunnen gaan met het maken van de drank: “Hier geniet ik echt van, ik stop er veel tijd in maar het is prachtig.”
Komende zomer wordt er nog een derde smaak gepresenteerd, hier willen de makers echter nog niet over uitweiden.