Achterhoek

Achterhoek rekent op veertig miljoen: 'anders voel ik me écht geschoffeerd'

Achterhoek rekent op Regio Deal van veertig miljoen: 'anders voel ik me écht geschoffeerd'
Achterhoek rekent op Regio Deal van veertig miljoen: 'anders voel ik me écht geschoffeerd' © REGIO8
DOETINCHEM - Het afketsen van de Regio Deal is hard binnengekomen bij de Achterhoek Raad en voorzitter Mark Boumans. Als het aan de raad ligt wordt er voor dit jaar ingezet op een subsidie vanuit het Rijk van veertig miljoen euro.
“Anders voel ik me echt geschoffeerd”, bekende Boumans. “Ik weet ook dat de taart meer gedeeld moet worden, maar dan moeten ze de taart maar groter maken. De bijdrage van veertig miljoen is een druppeltje op een gloeiende motorkap. Ik denk dat we het gesprek iets scherper moeten gaan voeren.” De Achterhoek zette in op een Regio Deal waarbij de subsidie van het Rijk door de Achterhoek verdubbeld wordt om wederom projecten in de Achterhoek van de grond te krijgen, zoals dat tijdens de eerste Regio Deal ook succesvol was gelukt. Maar bij de tweede Regio Deal viel de Achterhoek buiten de boot.
“We hebben vier jaar prettig samengewerkt en dan vind ik dit niet correct”, reageerde Boumans op de afwijzing. “Vooral door het feit dat het geld naar de Randstad is gegaan en daar heb ik de minister (Hanke Bruins Slot, red.) op aangesproken. Ze zei daarop dat de Randstad voor hen ook de regio is. Dat snap ik, het probleem ligt dus in het denkframe. We moeten nóg beter uitleggen dat er hier een andere problematiek ligt dan in de Randstad.”

'Eerlijke toekomst'

De Achterhoek Raad wil inzetten op veertig miljoen voor 2023. Wat voorzitter Boumans betreft wordt dat de insteek: “We moeten niet te snel tevreden zijn en dat ook duidelijk te maken in Den Haag. We vragen niet te veel en doen dat voor een eerlijke toekomst voor onze jeugd. We komen weer met een aanvraag voor veertig miljoen en moeten die alleen actualiseren.”