Rijk van Nijmegen

Studentenvereniging koopt eigen verenigingspand: We noemen het gekscherend 'Independence Day'

Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus
Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus © RN7
NIJMEGEN - Feest voor de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus. Al zo’n 27 jaar zit de vereniging in een pand aan de Hertogstraat, maar al die jaren werd het pand verhuurd door Stichting Studentenvoorzieningen Nijmegen, een zelfstandige stichting die opereert onder de vleugel van de Radboud Universiteit. Inmiddels is het huren verleden tijd, want afgelopen vrijdag werd er een verkoopovereenkomst getekend. Daarmee is het pand officieel in eigen beheer van Carolus Magnus.
Volgens Vox, een onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit, zou Carolus Magnus ongeveer 300.000 euro hebben betaald voor het pand. Er zouden ook voorwaarden gekoppeld zijn aan de koop. Zo mag de vereniging haar pand de komende vijftig jaar niet doorverkopen. Dit om te voorkomen dat er gespeculeerd wordt met vastgoed, of er snel winst gemaakt wordt met een doorverkoop.
"Het is gewoon heel mooi om nu op eigen benen te staan", vertelt Victor, bestuurslid van Carolus Magnus, na het ondertekenen van het koopcontract. "We noemen het gekscherend 'Independence Day'. Zo moet je het natuurlijk niet zien, want we zijn nog steeds verbonden met de Radboud Universiteit en dat willen we graag zo houden."

'Dronkenmansfantasieën'

Namens het Nijmeegse college van B&W was wethouder Tobias van Elferen vrijdag tijdens de feestelijke dag aanwezig om de studentenvereniging te feliciteren. Van Elferen is geen onbekende van Carolus Magnus. "Ik ben hier in een lang verleden lid geweest. In mijn tijd werd er al wel eens gepraat over de koop van het verenigingspand. Maar ik heb dat altijd een beetje afgedaan als 'dronkenman fantasieën'. Maar ze hebben het nu echt voor elkaar gekregen en dat vind ik heel knap", zegt de wethouder.
Niet alleen huidige studenten vierden feest, ook oudgedienden waren aanwezig, zoals Theo Gerritsen die zich in 1973 aansloot bij Carolus Magnus. Hij vindt het fantastisch om te zien hoe de studentenvereniging in de loop der jaren is veranderd. "Het is nu veel minder strak en er zijn veel minder regels."
Gerritsen heeft vroeger een hoop meegemaakt met de vereniging. "We kregen bijvoorbeeld nooit subsidie, terwijl andere studentenverenigingen die wel kregen, alleen omdat je een 'rechtse signatuur' zou hebben. Vervolgens is het toch gelukt om een eigen pand te krijgen. Dat komt mede door de goede besturen van de afgelopen twintig jaar. Ze zijn heel zakelijk en bewust van wat ze doen. Dat is in het verleden wel anders geweest", aldus de oudgediende.
Ovum Novum, een andere studentenvereniging gevestigd in het pand naast Carolus Magnus, heeft sinds afgelopen vrijdag ook een eigen sleutel in beheer, en dus hun eigen pand.