Rijk van Nijmegen

Heumen gaat via bingokaart strijd aan met eenzaamheid

Eenzaamheid
Eenzaamheid © Unsplash
Eenzaamheid is iets wat je zelden ziet, maar wat toch best vaak voorkomt. Zo ook in Heumen, waar uit cijfers van de GGD blijkt dat zo'n veertig procent van de inwoners zich enigszins eenzaam, of zelfs sterk eenzaam voelt. Reden voor gemeente Heumen om in actie te komen met een bingokaart.
Via deze kaart worden inwoners via verschillende uitdagingen opgeroepen om zich voor een ander in te zetten. Dit kan al met een klein gebaar, zoals door te zwaaien naar mensen uit de buurt, maar ook door bijvoorbeeld iets te bakken voor een buurman of buurvrouw, of door met de hele straat samen te komen. Door in de maand juni alle inwoners met deze bingokaart te benaderen, wil de gemeente de misvatting wegnemen dat eenzaamheid alleen ouderen overkomt, want juist ook jongeren worden er mee geconfronteerd.
Juni moet in gemeente Heumen zo de 'Maand van de Ontmoeting' worden, waarbij niet alleen de bingokaart, maar ook grotere initiatieven van inwoners centraal zullen staan. Voor goede ideeën in deze maand stelt de gemeente ook een bescheiden geldbedrag beschikbaar.