Achterhoek

Prikkelarme ‘tegenhanger van truckrun’ in Ulftse kloostertuin

Prikkelarme ‘tegenhanger van truckrun’ in Ulftse kloostertuin
Prikkelarme ‘tegenhanger van truckrun’ in Ulftse kloostertuin © REGIO8
ULFT - Honderden vrachtwagens vol met lampjes en veel getoeter. Voor veel verstandelijk beperkten is een van de truckruns in de Achterhoek hèt uitje van het jaar. Toch is dit niet geschikt voor iedereen die binnen de doelgroep valt. Voor mensen die liever een rustige en vooral prikkelarme ervaring willen, organiseert Jolanda Janzen deze zomer de Free Art Day Achterhoek in Ulft.
“Het is misschien een hele mond vol, maar eigenlijk gaan we gewoon schilderen in de tuin achter het klooster”, zegt Janzen. Zelf zit ze met haar atelier in het klooster gevestigd. Ze verzorgt hier schilderclinics, maar met de doelgroep van haar nieuwste project heeft ze nog maar weinig ervaring: “Althans, niet in die grote getalen nee. Mijn man rijdt al jaren mee bij een truckrun met dezelfde jongen. Die jongen komt ook wel bij ons en we gaan samen dagjes weg.”
Deelname aan de schilderdag, die in augustus plaatsvindt, is gratis. De organisatie draait volledig op sponsoren en vrijwilligers. Beiden zijn overigens nog welkom volgens Janzen: “We hebben gelukkig al een aantal sponsoren en vrijwilligers binnen, maar meer handjes om mensen de dag van hun leven te laten hebben, kunnen we altijd gebruiken.”

‘Oude meesters’

Het thema van de dag is ‘oude meesters’. “Maar dan wel met een hele vette knipoog”, benadrukt Janzen. “Iedereen mag naar eigen inzicht schilderen, er is absoluut geen goed of fout op deze dag.” De deelnemers kunnen voor aanvang kiezen voor een blanco vel of een vel waar al wat basislijnen opstaan. Zo hoopt de organisatie iets geschikts voor ieder niveau te hebben.

Vijftig deelnemers

In totaal is er plek voor vijftig deelnemers. “De reacties op mijn aankondiging zijn enthousiast”, zegt Janzen. En als het aantal aanmeldingen ondanks die reacties toch tegenvalt? “Dan laat ik het alsnog doorgaan, al staan we er met twintig man. We gaan er met zijn allen een mooie dag van maken.”
De Free Art Day Achterhoek vindt 19 augustus plaats tussen 12.00 uur en 17.00 uur in de tuin achter het klooster in ‘Kunstig Ulft’.