Rijk van Nijmegen

Afrika Museum wordt Wereldmuseum Berg en Dal

Het Afrika Museum in Berg en Dal
Het Afrika Museum in Berg en Dal © Afrika Museum
BERG EN DAL - De museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) en Wereldmuseum maakten dinsdag 28 maart bekend dat zij later dit jaar onder één naam verdergaan: Wereldmuseum.
Vanaf de fusie in 2014 hebben de musea een andere koers ingezet. De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie. Het museum, samen goed voor ruim 310.000 bezoekers in 2022, voert voortaan één naam, en één missie op verschillende locaties.
De naam Wereldmuseum past bij onze missie waarin we willen inspireren tot wereldburgerschap
"De korte en krachtige naam past in een ontwikkeling die we ook in de landen om ons heen zien: Weltmuseum Wenen, World Museum Liverpool. De naam Wereldmuseum past bij onze missie waarin we willen inspireren tot wereldburgerschap’, aldus algemeen directeur Marieke van Bommel. ‘Met onze tentoonstellingen en activiteiten, maar ook in ons voortdurende onderzoek gaan we uit van een wereld die we met elkaar delen en waarin we elkaar beïnvloeden. En juist dát willen we tot uiting brengen in de nieuwe naam. Bovendien sluit deze verandering aan bij de belofte die we in 2018 deden met onze publicatie Words Matter. De publicatie geeft inzicht in het effect van woordkeuze en geeft handvatten om andere keuzes te maken. Het woordgebruik in onze musea is daar al op aangepast, nu vervolgen we deze ingeslagen weg met een nieuwe naam.’

Villa Meerwijk

Het Afrika Museum wordt in 1954 opgericht door pater Piet Bukkems (1900-1970), een gepensioneerde missionaris, in Villa Meerwijk in Berg & Dal. In eerste instantie bedoeld om geïnteresseerden te informeren over het belang van de missie in Afrika met mogelijk een donatie of toetreding tot de congregatie als gevolg. Maar ook om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de belevingswereld van de bewoners van het Afrikaanse continent.
De paters van de Katholieke Congregatie van de Heilige Geest waren voornamelijk gestationeerd op missie in Afrikaanse landen. Waar in de 19e eeuw de nadruk lag op de bekering van de in hun ogen ongelovigen, krijgen de missionarissen in de 20e eeuw steeds meer belangstelling voor de Afrikaanse cultuur. Dit uit zich onder meer in het verzamelen van Afrikaanse religieuze objecten: het begin van de collectie van het museum.

Afrikaans dorp

Vanwege het groeiende aantal bezoekers wordt de villa al snel te klein en ontstaan er plannen voor een nieuw museum, achter de villa, dat in 1958 wordt gerealiseerd. Om een breder publiek te trekken wordt er aangrenzend aan het museum een ‘Afrikaans dorp’ nagebouwd. Dit buitenmuseum breidt zich in de loop der jaren steeds verder uit.
Een Afrikaans dorp in het Afrika Museum
Een Afrikaans dorp in het Afrika Museum © Rokus Cornelis@Wikimedia
Het Afrika Museum is op zoek naar een nieuwe locatie vanaf 2025. Het huidige huurcontract in Berg en Dal wordt door de Congregratie niet verlengd.
De naam Wereldmuseum wordt in de nazomer door de vier musea in gebruik genomen. Dan wordt ook de nieuwe huisstijl gelanceerd.
Directie musea presenteert nieuwe naam v.l.n.r. Wayne Modest, Marieke van Bommel, Vera Carasso
Directie musea presenteert nieuwe naam v.l.n.r. Wayne Modest, Marieke van Bommel, Vera Carasso © Rick Mandoeng