Achterhoek

Berkelland enige in de regio zonder maximale inhoud carbidbus

Berkelland enige in de regio zonder maximale inhoud carbidbus
Berkelland enige in de regio zonder maximale inhoud carbidbus © REGIO8 (archief)
BORCULO - De regels rondom carbidschieten in Berkelland worden niet aangescherpt. Het college van de plattelandsgemeente wilde in de APV beperkingen opleggen voor de inhoud van de bussen, maar de gemeenteraad ging daar niet in mee. Berkelland blijft zo de enige gemeente in de Achterhoek zonder maximale inhoud van de carbidbus.
"Tradities moeten we koesteren", aldus Biense Klein Braskamp van het CDA, die een amendement tegen een maximuminhoud voor de carbidbus indiende. "In het algemeen gedraagt men zich netjes, veilig en zonder overlast. Bij excessen is handhaving al mogelijk." Het toevoegen van een maximale inhoud zorgt volgens hem voor schijnveiligheid: "Nog meer regels zijn onnodig, onze inwoners kunnen dat prima zelf regelen." Het CDA diende het amendement tegen de maximuminhoud samen met de VVD, BBB-Berkelland en BBBL in. Berkelland blijft daarmee de enige gemeente in de Achterhoek die geen maximum stelt aan de inhoud van de carbidbus, in alle andere gemeentes in de regio is de maximale inhoud veertig liter.
Wel zijn de regels rondom wat weggeschoten mag worden met de carbidbus aangepast, dit op aandringen van portefeuillehouder Joost van Oostrum. "U mag er op het moment dat u dit amendement aanneemt bij wijze van spreken een schijf van 45 kilo instoppen, knallen, en maar hopen dat iemand hem terug kopt", reageerde de burgemeester op het amendement. "Dat heeft te maken met veiligheid." De indieners besloten het amendement daarop aan te passen. De carbidbussen in Berkelland mogen nu alleen met een (voet)bal worden afgesloten.

Verbod op crossen uit APV

Naast geen aangescherpte regels voor het carbidschieten wilde de Berkellandse raad ook het verbod op crossen op eigen terrein uit de APV halen. "In 2021 werd betoogd dat een verbod noodzakelijk was voor handhaving tijdens overlast of excessen, die zijn er niet. Waarom zouden we dan het verbod in de APV laten staan?", aldus Klein Braskamp. De wijziging werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen, waardoor Berkellanders na twee jaar weer mogen motorcrossen op eigen terrein.