Achterhoek

Schaap doodgebeten, lammetje blijft moederziel alleen achter

Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter
Wolf bijt schaap dood, lammetje blijft moederziel alleen achter © Irma Buunk-Ooyman
RUURLO - Een schaap is in de nacht van zondag op maandag doodgebeten in een weiland in Ruurlo, vermoedelijk door een wolf. Eigenaresse Irma Buunk-Ooyman, die de dieren hobbymatig houdt en al een hek had geplaatst, is er kapot van en roept de overheid op om stappen te nemen om de wolf te weren.
"Het voorjaarsgevoel is bij ons flink verstoord", aldus de eigenaresse, die de schapen vorige week pas voor het eerst naar buiten had gedaan. "De wolf is op bezoek geweest en heeft een bijzonder schaap doodgebeten. Deze is met de fles grootgebracht en we hadden er een emotionele band mee, dat maakt het extra moeilijk." Buunk-Ooyman trof het lammetje maandagochtend aan naast haar dode moeder. "Dan breekt je hart wel", vertelt de eigenaresse. Of het echt of een wolf gaat is nog niet duidelijk. BIJ12 heeft DNA afgenomen om dit te bevestigen, maar de eigenaresse gaat er al vanuit op basis van wat er is gebeurd: "Ze klemmen eerst de strot af, dan vreten ze hem los en dan gaan ze weg", beschrijft Buunk-Ooyman. "Als ze hem dan nog opeten of als prooi zien, dan kun je je er nog iets bij voorstellen. Maar het is een moordmachine, zo'n wolf."
Na een eerdere aanval in Hupsel bij Eibergen en een aanval in Haaksbergen kunnen schapen- en geitenhouders in Berkelland een subsidie aanvragen om preventieve maatregelen te nemen tegen de wolf. De eigenaresse had precies dat gedaan, maar haar hekwerk bleek niet voldoende. "Een sloot of een hoog hek houdt de wolf niet meer tegen", vertelt de eigenaresse, die geen andere mogelijkheid meer ziet om haar dieren te beschermen. "Dan moeten we de schapen opsluiten en dan is de lol er voor mij wel vanaf. Dan houd ik liever geen schapen meer."

Lammetje blijft achter

Het doodgebeten schaap laat een lammetje achter. Deze loopt volgens de eigenaresse nu doelloos rondjes door de wei. "Het is heel naar om te zien", vertelt Buunk-Ooyman. "Het dode schaap is inmiddels weg en het lammetje is alleen maar aan het blaten, op zoek naar de moeder."