Rijk van Nijmegen

Einde in zicht voor gevaarlijke Heumense kastanje

H. Georgiuskerk in Heumen
H. Georgiuskerk in Heumen © Henry van der Burgt
HEUMEN - Ruim 70 jaar bepaalde de paardenkastanje het aanzicht van het dorpsplein bij de voormalige katholieke kerk in Heumen. Toch lijkt zijn laatste uur te hebben geslagen, want de boom is ernstig aangetast door de kastanjebloedziekte.
Een bomenexpert die onlangs op onderzoek uitging heeft geconstateerd dat de boom in het beste geval nog tien jaar te leven heeft, maar dat deze op korte termijn al een zeer groot gevaar kan vormen voor personen of voertuigen als de toppen uit de boom afbreken. Aanleiding voor het onderzoek waren de plannen om bij de boom een Mariakapel te realiseren, een aandenken aan de voormalige kerk die recent is omgebouwd tot appartementencomplex.
Een grote vraag is nog wel wie uiteindelijk de zaag in de boom zal zetten, want gemeente Heumen en terreineigenaar Peter van Praag wijzen tot op heden naar elkaar. De gemeente vindt dat de eigenaar een kapvergunning moet aanvragen, maar de eigenaar wijst naar afspraken die de gemeente verantwoordelijk maken voor het groenonderhoud van het plein. Deze clausule heeft hij bewust laten opnemen omdat het plein ook openbaar gebruikt mag worden bij evenementen.
De gemeente geeft wel aan dat er, indien nodig, afzettingen bij de boom zullen worden geplaatst.