Rivierengebied

IVN Maas en Waal boos om 'fout' Staatsbosbeheer

Bert van Haaften (IVN)
Bert van Haaften (IVN) © Anton Adelaar / RN7
DRUTEN - Het broedseizoen is vorige week begonnen. Maar of de vogels in de Afferdense en Deestse Waarden op een rustige manier hun eitjes kunnen laten uitkomen, is nog maar de vraag. Niet alleen lopen mensen soms door het broedgebied, ook worden honden regelmatig op die plekken losgelaten, terwijl dat niet mag. En dat moet echt anders, vindt IVN Maas en Waal.
De natuurorganisatie uit kritiek op Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer die in 2019 de uiterwaarden hebben opgeleverd zonder wandelpaden én aangewezen hondenlosloopgebieden.

Nesten zijn kwetsbaar en gaan verloren

"Het broedseizoen is begonnen en dan komt weer die kwetsbare natuur om de hoek kijken. Je hebt heel veel vogels die op de grond broeden, zoals een Patrijs of een Gele Kwikstaart, en alles zit feitelijk aan die kant op de grond straks rustig te broeden", zegt Bert van Haaften van IVN Maas en Waal, terwijl hij naar de overkant van het water wijst. "Dat is dan toch wel een heel groot risico, als je daar een viervoeter doorheen laat banjeren. Het verjaagt de vogels die op dat moment aan het broeden zijn. Die legsels zijn kwetsbaar, dus als je pech hebt gaat het nest verloren door dat bezoek van die viervoeter.

"Houd je aan de openstellingsregels"

Staatsbosbeheer beheert de uiterwaarden bij Afferden en Deest en is het daarmee eens. "Als iemand gewoon netjes zijn hond aan de lijn heeft in zo'n gebied, gaat over het algemeen niets mis. Maar op het moment dat mensen zich niet aan de openstellingsregels houden en hun hond los laten lopen op plekken waar dat niet mag of kan, dan kan er verstoring optreden", licht Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer toe. Volgens hem laten mensen hun hond te vaak los lopen.
Volgens IVN komt dat omdat er geen aangewezen hondenlosloopgebieden zijn. "Ik gun de hondenbezitter absoluut zijn vrijheid om zijn hond los te laten, maar doe dat dan in een gebied waar dat ook kan."

Meld overtredingen

Mochten mensen toch opvallen dat het broedproces verstoord wordt, roept Staatsbosbeheer op om dit te vooral te melden. "Momenteel gaat het in de uiterwaarden heel goed, waar gestruind mag worden. Als er echt plekken zijn waar we goed naar moeten kijken, laat mensen dat dan alsjeblieft melden bij ons. Maar zover nu bekend is dat niet aan de orde", aldus Meeuwissen.
Toch nog een beetje goed nieuws voor IVN; op dit moment staat het water nogal hoog, en is het lastig voor mens en hond om de plekken te bereiken waar er gebroed wordt.