Arnhem en omstreken

Bente (15) vliegt naar Zuid-Korea voor kamp met 40.000 scouts

Bente legt haar slaapspullen neer voor het troepweekend
Bente legt haar slaapspullen neer voor het troepweekend © RTV Connect
ARNHEM - Voor Bente Talsma uit Arnhem is de voorpret begonnen. De 15-jarige scout neemt komende zomer deel aan de World Scout Jamboree, een groot scoutingkamp met meer dan 40.000 scouts dat om de vier jaar ergens op de wereld wordt gehouden. Dit jaar is dat in Zuid-Korea.
De voorbereidingen op de Jamboree zijn inmiddels begonnen. Zo heeft zij tijdens een drietal weekeinden al kennisgemaakt met de andere Nederlandse scouts, met wie zij straks drie weken naar Azië gaat. Tijdens dit troepweekend bereiden 40 zogeheten ‘Vuurkevers’, waar Bente toe behoort, zich voor op ‘de reis van hun leven’.
RTV Connect volgt de reis van Bente, bekijk hier de video:
Maar liefst 35 troepen uit Nederland met in totaal 40 jeugddeelnemers per troep, stappen komende zomer in het vliegtuig op naar Zuid-Korea. En dat is nogal wat om op 15-jarige leeftijd zonder ouders naar de andere kant van de wereld te gaan. “Ja, het is wel spannend maar ook vooral heel leuk. Ik zit bij de scouting en ik ben wel vaker alleen van huis gegaan dus dit komt vast goed.”

'Maak je niet iedere dag mee'

Bente kijkt er vooral enorm naar uit, “Dit is wel heel bijzonder: op reis naar Zuid-Korea maak je niet iedere dag mee.” Zij gaat dit avontuur samen met haar beste vriendin Anne aan. “We hebben een buddy-systeem, en je mocht aangeven met wie je samen wilde.” Een simpele keuze voor de twee meiden. “Wij zijn al vriendinnen vanaf de eerste klas, dus ik koos uiteraard voor Anne.” De twee maken veel plezier tijdens het opzetten van de tent, waarbij de twee met bijpassende zonnebrillen, de binnen- en de buitenkant van de tent nog een beetje door elkaar worden gehaald.

Scoutingbloed

Het scoutingbloed stroomt door de aderen van Bente: “Ik ben een écht scoutingkindje, mijn ouders hebben elkaar ontmoet tijdens een World Jamboree.” Daar heeft ze alle verhalen van mogen horen waardoor ze veel zin heeft gekregen in de reis. Mocht Bente toch familie gaan missen tijdens de reis dan kan ze altijd haar broer opzoeken, die gaat ook mee naar Zuid-Korea. “Maar voor nu probeer ik zoveel mogelijk bij hem uit de buurt te blijven”, grinnikt Talsma.