Achterhoek

Oost Gelre gaat 49 jonge asielzoekers opvangen in Lichtenvoorde

Oost Gelre gaat 49 jonge asielzoekers opvangen in Lichtenvoorde
Oost Gelre gaat 49 jonge asielzoekers opvangen in Lichtenvoorde © REGIO8
LICHTENVOORDE - Oost Gelre vangt vanaf april zes maanden lang 49 jonge asielzoekers op in hotel 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Het gaat om dertien meisjes en 26 jongens in de leeftijd van veertien tot en met zeventien jaar oud, die zonder ouders of begeleiders in Nederland zijn aangekomen.
De jongeren komen uit Syrië, Eritrea, Somalië en Jemen. Ze verblijven sinds september in een opvanglocatie in Cuijk, maar kunnen daar vanaf 1 april niet meer terecht. Het COA (Centraal Opvang opvang asielzoekers) heeft de gemeente Oost Gelre benaderd om deze jongeren op te vangen. "De asielzoekerscentra in ons land zitten overvol", zegt burgemeester Annette Bronsvoort. "We kennen de beelden van Ter Apel. Dat gun je niemand, zeker kinderen niet. We hebben daarom besloten om het verzoek van het COA mogelijk te maken."
Het COA heeft het Nidos, een onafhankelijke voogdijinstelling voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, gevraagd de opvang en begeleiding te regelen. Dat doen zij in nauw overleg met de gemeente. Het COA zorgt ook voor de veiligheid op de locatie. Buurtbewoners van het hotel aan de Zieuwentseweg zijn woensdagochtend middels een brief op de hoogte gebracht.

Tweede opvanglocatie

Lichtenvoorde heeft sinds september ook al een tijdelijke opvang voor statushouders aan de Kievitstraat. Hier kunnen maximaal 135 statushouders verblijven. Dit zijn asielzoekers die de asielprocedure hebben doorlopen en wachten op een woning. Deze opvanglocatie is tot uiterlijk 1 september 2023 beschikbaar.
Opvang voor jonge asielzoekers in Lichtenvoorde.