Liemers

Neergeschoten piloot in Herwen krijgt documentaire

Beeld uit documentaire Spitfire Overdue: the story of Mervyn Wheatley
Beeld uit documentaire Spitfire Overdue: the story of Mervyn Wheatley © Koffie Break Videos
HERWEN - Met een documentaire over zijn crash op 22 maart 1940 krijgt flying officer Mervyn Wheatly nu een digitaal monument. Wheatley was de piloot van de Britse Spitfire, die op die dag bij Herwen is neergestort. De documentaire is gemaakt door drie inwoners van de Liemers.
Sander Woonings is initiatiefnemer van de documentaire, “Sinds mijn derde woon ik in Herwen, en daar hoorde ik veel mensen die het over de oorlog hadden.” Daar is zijn interesse als 3-jarige al begonnen voor dit onderwerp. Sindsdien heeft hij materiaal verzameld over dit ongeluk. “Ik heb zelfs een foto gevonden van zijn stoffelijk overschot”, vertelt Woonings die zijn ‘levenswerk’ zondag in het Musiater in Zevenaar in première laat gaan. “Ik heb zelfs een aantal jaar geleden de persoon gesproken die het vliegtuig heeft neergeschoten, dat was erg bijzonder.”

Liemerse makers

In samenwerking met Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans uit Westervoort is hij aan de slag gegaan met het maken van de documentaire. “Het was een heel mooi avontuur en ik ben trots op het eindresultaat, alle puzzelstukjes komen aan het eind samen in dit project”, vertelt Wensveen.
Op de grond, in de omgeving van Herwen, Lobith, Tolkamer en Spijk wordt het luchtgevecht ademloos gevolgd. “Het doel van Mervyn Wheatly was om het Duitse Ruhrgebied verder in kaart te brengen door middel van het maken van foto’s.” Alleen de witte condensatiestrepen van de vliegtuigen waren te zien. Plotseling dook het voorste spoor naar beneden en herstelde zich niet meer uit deze duikvlucht. Met een doffe klap boorde het vliegtuig zich in de grond in de ondergelopen uiterwaarden van “De Oude Waal”.
Woonings heeft een monument geplaatst op de locatie waar de Spitfire is neergestort. “Nu is er ook een digitaal monument, de documentaire”, vertelt Sascha Wensveen. “We vinden dit soort verborgen verhalen mooi om te vertellen, dit moét verteld worden.”