Achterhoek

Nieuwkomer BBB veegt concurrentie weg in de hele Achterhoek

Nieuwkomer BBB veegt concurrentie weg in de hele Achterhoek
Nieuwkomer BBB veegt concurrentie weg in de hele Achterhoek © REGIO8
De BBB heeft een gigantische verkiezingsoverwinning geboekt bij de Provinciale Statenverkiezing. De partij is in de hele Achterhoek de grootste geworden en wil in Gelderland de leiding pakken. De PvdA, VVD en CDA verdelen de tweede plekken in de verschillende gemeenten.
Met name in de plattelandsgemeenten is de overwinning gigantisch, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Zowel in Bronckhorst (44,6 procent), Berkelland (46,9 procent), Winterswijk (39,4 procent), Oude IJsselstreek (40,5 procent), Montferland (39,3 procent) als Oost Gelre (46 procent) koerst de partij af op een monsterzege.
In Doetinchem werd de BBB met 27 procent van de stemmen ook de grootste. Het CDA verliest in de Achterhoek veel zetels, maar is in Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Montferland alsnog de tweede partij geworden. In de gemeenten Doetinchem, Berkelland en Winterswijk is de PvdA de tweede partij, de VVD was in Bronckhorst na BBB de grootste.
Dat de BBB zou winnen, was voorspeld. De mate van de overwinning is wel verrassend. In de Provinciale Staten koerst de partij, nu in 47 van de 51 gemeenten in Gelderland de stemmen zijn geteld, af op een totaal van dertien zetels. Daarmee is het BBB van de Didamse lijsttrekker Rik Loeters bijna twee keer zo groot als de VVD, dat met zes zetels op weg is om samen met GroenLinks de tweede partij in Gelderland te worden.

Leiding pakken

De BBB lijkt klaar te zijn om de leiding te pakken in de provincie. “Dit is een heel belangrijk en serieus signaal naar Den Haag dat er echt iets moet veranderen”, zegt lijsttrekker Rik Loeters, die met zijn partij al hint op een rol in de formatie en de Gedeputeerde Staten. “We hebben een lijst met 48 mensen met erg veel kennis en kunde. We hebben een groslijst met gedeputeerden. We hebben formateurs en informateurs, alles staat klaar.”

Hoge opkomst op platteland

Opvallend is verder dat de opkomst een stuk hoger is dan bij de Provinciale Statenverkiezing in 2019, met name in plattelandsgemeenten. In Bronckhorst (73,2 procent) en Berkelland (72,2 procent) en Winterswijk (66 procent) lag de opkomst meer dan tien procent hoger dan vier jaar geleden. Ook in bijvoorbeeld Doetinchem lag de opkomst hoger, daar scheelde het maar enkele procenten in vergelijking met de vorige verkiezing. Opvallend genoeg gingen in Montferland drie procent minder inwoners naar de stembus.