Arnhem en omstreken

Ondernemers in Renkum kunnen verduurzamen op kosten gemeente

Winkelstraat Oosterbeek
Winkelstraat Oosterbeek © Google Street View
OOSTERBEEK - Ondernemers in Renkum kunnen vanaf 15 maart steun aanvragen om te verduurzamen en energiebesparende maatregelen te nemen. De gemeente Renkum wil ondernemers een warm hart toedragen in deze energiecrisis.
De steunmaatregelen die de gemeente beschikbaar stelt, bestaan uit drie delen: de energieverbruiksmeter Earn-E, advies van energiecoaches en een subsidie van 1.000 euro.
Gemeente Renkum vindt ondernemers belangrijk. Wethouder Daniëlle van Bentem vertelt: “Ondernemers zijn de basis van de samenleving. Ze zorgen onder andere voor werkgelegenheid en zijn daarom essentieel voor onze gemeente. We willen ze een warm hart toedragen en helpen in deze energiecrisis.”

Gebruik maken van de steunmaatregelen

Om de vorm van deze steun in te vullen, werkt de gemeente nauw samen met het economisch platform Renkum Onderneemt. Dit platform heeft goed contact met hun leden en kon de gemeente adviseren over wat de ondernemers nodig hebben. Daarnaast kunnen ze via het platform de steunmaatregelen makkelijk aankaarten bij de ondernemers, zodat ze er daadwerkelijk gebruik van gaan maken.
Arjan Marsman, voorzitter van Renkum Onderneemt legt uit: “Er zijn signalen dat ondernemers en bedrijven steun nodig hebben. Ze hadden het al moeilijk in de coronacrisis en nu komt er een energiecrisis bovenop. We zien dat ze het zwaar hebben en ik denk dat ze zeker gebruik zullen maken van deze maatregelen om hun bedrijf te verduurzamen.”

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Er is totaal 75.000 euro beschikbaar voor bedrijven om energiezuiniger te worden. Elke ondernemer kan duizend euro aanvragen, waarbij ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt. Met deze subsidie kunnen ze bijvoorbeeld isolatie aanbrengen of energie verbruikende apparatuur vervangen. Als ondernemers vragen hebben over verduurzamen, kunnen zij terecht bij energiecoaches.