Arnhem en omstreken

EVA zet zich in voor alle vrouwen: ‘Dat is nog steeds hard nodig’

Één van de activiteiten die EVA organiseert is wandelen in een groep
Één van de activiteiten die EVA organiseert is wandelen in een groep © EVA
ARNHEM - Internationale Vrouwendag is een belangrijke dag. Dat stellen de vrijwilligers van EVA in Arnhem. “Wij moeten als vrouwen onze krachten bundelen om te emanciperen en EVA draagt daar op lokaal niveau aan bij”, vertelt Ayten Özdemir. Zij is één van de ideevormers van EVA.
Ecologie en vrouwenatelier (EVA) is een maatschappelijk initiatief dat de talenten van vrouwen wil stimuleren en ernaar streeft om de positie van de vrouw te versterken. Dat doet het initiatief door vrouwen bij elkaar te brengen tijdens activiteiten zoals wandelen en kleding repareren en diverse educatieve bijeenkomsten. “Zo staan we op 10 maart stil bij Internationale Vrouwendag met een avondprogramma”, licht Ayten toe.
“We leven in een wereld waar mannen en vrouwen niet altijd gelijk zijn”, vertelt Zeyra Özedemir, ook een van de ideevormers van EVA. “De deelname van vrouwen in de samenleving is niet evenredig en dat gebeurt zowel op mondiaal niveau als op lokaal niveau. Daarom zijn wij EVA gestart; wij willen vrouwen stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en te blijven leren.”

‘Iedereen is welkom, ook mannen’

De vrouwen die zich bij EVA aansluiten hebben verschillende culturele achtergronden. “Iedereen is welkom”, aldus Ayten, “ook mannen”. Door mee te doen met activiteiten zoals het naaiatelier gaan ze sociale contacten aan, is er ruimte om de Nederlandse taal te verbeteren, wordt eenzaamheid tegengegaan en versterkt het hun communicatieve vaardigheden.
“Het is niet alleen maar gezellig, maar we willen vrouwen ook informatie bieden over sociaal maatschappelijke vraagstukken”, legt Zeyra uit. “Daarom houden we 10 maart een bijeenkomst om te praten over wat vrouwen hebben bereikt in het verleden.”
Folder van ecologie en vrouwenatelier (EVA)
Folder van ecologie en vrouwenatelier (EVA) © Joppe Fotografie
Qudsia Moqbel Nezam werkt als vrijwilliger in het naaiatelier en doet mee met de wandelgroep. Qudsia sloot zich aan bij EVA om in contact te komen met andere vrouwen. “Er hangt een goede sfeer in het naaiatelier en iedereen heeft respect voor elkaar. Daarnaast leer ik nieuwe dingen en dat houdt me jong.”

'Ik streef naar gelijkheid voor iedereen'

Ayten kwam op jonge leeftijd vanuit Turkije naar Nederland en leerde al gauw dat vrij zijn niet vanzelfsprekend is. “Ik heb altijd gestreefd naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen en als ik daar met EVA een steentje aan kan bijdragen, doe ik dat graag.” Alles wat Ayten voor EVA doet is op vrijwillige basis. “Ook al helpen wij maar één vrouw, dat is mij meer waard dan geld.”