Achterhoek

Verenigingen in Berkelland krijgen onroerendezaakbelasting terug

Verenigingen in Berkelland krijgen onroerendezaakbelasting terug
Verenigingen in Berkelland krijgen onroerendezaakbelasting terug © REGIO8 (archief, Sportclub Neede)
NEEDE - Sport- en cultuurverenigingen met een eigen onderkomen hoeven in Berkelland over de jaren 2022 en 2023 geen onroerendezaakbelasting (OZB) te betalen. De gemeente trekt in totaal drie ton uit om partijen te compenseren in tijden waarin onder meer energiekosten oplopen.
Met het besluit geeft het college handen en voeten aan een raadsmotie om de verenigingen te compenseren voor de OZB. De regeling geldt voor onder meer sportclubs, zwembaden, muziekverenigingen en musea met een eigen accommodatie. Midden april krijgen de verenigingen hier zelf bericht over van de gemeente door middel van een brief. De subsidie wordt vermoedelijk in het tweede kwartaal van dit jaar uitgekeerd.
De tegemoetkoming is bedoeld om stijgende energiekosten en teruglopende inkomsten te compenseren. De subsidie geldt alleen voor verenigingen met een eigen onderkomen. Clubs zonder een accommodatie krijgen voorlopig geen compensatie. "Dat aspect wordt opnieuw bekeken na vaststelling van de sportvisie", meldt de gemeente.