Rijk van Nijmegen / Noord-Veluwe

Kunstproject Anima Mundi in Winssen komt voorlopig niet van de grond

Artist impression van het originele Anima Mundi plan
Artist impression van het originele Anima Mundi plan © De Tempelhof
WINSSEN - Het veelbesproken en omstreden project Anima Mundi van het kunstenaarsechtpaar Kortekaas uit Winssen wordt voorlopig niet gerealiseerd. Ongeveer een jaar geleden heeft de gemeente Beuningen een vergunning verstrekt voor het plaatsen van 16 beelden in beeldentuin De Tempelhof onderaan de dijk in Winssen.
Een steungroep probeert nu geld bij elkaar te krijgen om het kunstproject te gaan bouwen. Dat is tot nog toe niet gelukt, zo weet de Beuningse oud-wethouder Henk Plaizier te melden. Hij is een groot voorstander van het project en volgt de gang van zaken.

Kosten van het project onbekend

Vorig jaar zomer werden enkele bezwaren van omwonenden door de bezwaarschriftencommissie afgewezen. Adelheid Kortekaas zei toen dat mensen van de stichting Anima Mundi bezig waren met een fundraising om geld bijeen te krijgen voor de bouw van het kunstproject.
Hoeveel geld daar precies mee is gemoeid, is niet bekend. Adelheid Kortekaas zegt verder geen bemoeienis te hebben met de financiering. "Mijn man en ik hebben alleen het ontwerp voor het project gemaakt. De rest wordt door anderen geregeld," aldus Kortekaas.

Een plek om te filosoferen over het leven

De afgelopen jaren zijn meerdere plannen om het project te realiseren niet doorgegaan. Het oorspronkelijke idee voor Anima Mundi was een openbare kunsttempel van honderd meter lang en bijna 15 meter breed. Aan het begin en het einde zou een ongeveer zeven meter hoge poort komen te staan. De tempel zelf zou bestaan uit ruim 6 meter hoge losse beelden, gemaakt van staal.
Anima Mundi betekent letterlijk 'ziel van de wereld'. Het moet een plek worden waar mensen kunnen filosoferen over het leven, of waar ze even tot zichzelf kunnen komen. Veel mensen voelen zich aangesproken door dit idee.

Mensen willen uiterwaarden beschermen

De tegenstanders vonden het project veel te grootschalig, mede omdat het zo dichtbij de Waal en de uiterwaarden was gepland. Het zou naast de dijk op dezelfde hoogte komen. Dat is allemaal niet doorgegaan. Nu is er een verkleinde versie van het project, dat min of meer in de achtertuin van het kunstenaarsechtpaar moet komen.
In Winssen is men tot op de dag van vandaag nog altijd verdeeld over Anima Mundi. Ook de verkleinde versie zou volgens de tegenstanders te veel mensen van buitenaf kunnen aantrekken. Men wil het natuurgebied de uiterwaarden behoeden voor een grote toeloop aan recreanten.
Kijk hieronder de aflevering van ons programma De Streek In, waarin we een bezoek brengen aan De Tempelhof van Huub en Adelheid Kortekaas.