Arnhem en omstreken

Hans van Vrijaldenhoven overleden: 'Een fenomeen met alle touwtjes in handen'

Hans van Vrijaldenhoven is 72 jaar geworden
Hans van Vrijaldenhoven is 72 jaar geworden © Eveline van der Vliet
ARNHEM - Oprichter van de zomerse Park Open-concerten, Stichting Jeugdland en betrokken bij poppodium Stokvishal: Hans van Vrijaldenhoven had een uitvoerig verleden en liet diepe sporen achter in de cultuursector van Arnhem. Zaterdag 18 februari overleed hij op 72-jarige leeftijd.
Hans overleed zaterdag plotseling, laat Wennie Courbois, goede vriendin en ex-collega, weten. “Donderdag 16 februari had mijn dochter hem nog aan de telefoon. Ik werd geopereerd aan mijn heup en ze regelden bloemen voor mij. Het nieuws van zijn overlijden kwam voor ons totaal onverwachts”, aldus Courbois.
De familie Courbois had een dierbare band met Hans. In de zomer ging hij mee naar Frankrijk en verbleef hij in het vakantiehuis van Wennie en Pierre Courbois. Ook met de kinderen hield hij nauw contact, hij was een vriendelijke en attente man. Courbois: “Zijn leven stond in het teken van muziek en hij vond dat het voor iedereen toegankelijk moest zijn.” Daarom richtte hij in 1990 Park Open op, een festival bedoeld voor alle Arnhemmers. “Ik ga zijn wekelijkse belletje missen”, vertelt Courbois. “Hans was een schat van een man en een soort grote broer voor mij.”
Park Open in 2002
Park Open in 2002 © Gelders Archief

Grondlegger van de muziekcultuur in Arnhem

Van het samenstellen van het programma tot aan de catering regelen en contact houden met vrijwilligers: Hans hield alle touwtjes in handen tijdens de twintig jaar dat hij aan het roer stond van Park Open. Eveline van der Vliet, voorzitter van Park Open, werkte jarenlang samen met Hans en kende hem goed: “Hij was een fenomeen. Ik had nog nooit iemand meegemaakt die zo werkte als hij deed: eigenzinnig en creatief. Vooral financieel was hij ijzersterk. Met zijn charme kreeg hij héél veel voor elkaar. Dat bewonderde ik aan hem.”
Volgens Van der Vliet was Hans een van de grondleggers van de muziekcultuur in Arnhem zoals we die nu kennen. Hans maakte de weg vrij voor muzikanten en evenementenorganisatoren en maakte live muziek toegankelijk voor alle Arnhemmers. Hij zat in die jaren om tafel, en ook óp tafel zo gaan de verhalen, bij de gemeente.
Hans was een belangrijke schakel in de cultuursector van Arnhem. Wethouder Bob Roelofs vertelt: “Ik zag Hans regelmatig bij Arnhemse evenementen, ook toen ik nog geen wethouder was. Door initiatieven als Jeugdland, culturele jongerenpaspoort, Park Open en Stokvishal hebben Arnhemmers - jong en oud - mooie momenten mee gemaakt.

Eindeloos doorpraten

In 2010 ontving Hans twee prijzen, de Arnhemse cultuurprijs en de zilveren stadspenning, en werd hij erkend voor wat hij voor Arnhem heeft gedaan. “Dit was ook het moment dat hij besloot te stoppen als organisator”, vertelt Van der Vliet. In een speech tijdens de viering van het twintigjarige bestaan van Park Open sprak ze de volgende woorden: “Toen ik Hans daarna voor het eerst in een vergadering ontmoette, geloofde ik niet wat ik meemaakte. Hans’ vermogen om los van tijd, plaats, context en aanwezigen gewoon eindeloos door te praten en zichzelf in een soort vrije val van het ene onderwerp naar het andere te slingeren, was compleet nieuw voor mij. Ik kreeg niet de indruk dat 'ie ook wel eens luisterde. Dat doet 'ie wel, weet ik inmiddels.”

'Zeg je popmuziek, dan zeg je Hans'

Hoe was het om op professioneel vlak samen te werken met Hans? Daar kan Lain Barbier, zanger en gitarist, antwoord op geven. “In de eerste jaren van Park Open had ik veel contact met Hans, omdat ik zelf optrad. Hij hield het overzicht en bepaalde wat voor muziek er gespeeld moest worden. Hans had grote passie voor muziek en cultuur en was zo’n iemand die oprecht geïnteresseerd was in anderen. Hoewel hij een eigen, uitgesproken mening had, zat ik met hem op één lijn.”
Zeg je popmuziek, dan zeg je Hans. Barbier: “Hans betekende veel voor de Arnhemse muziekcultuur. Twintig jaar geleden was Arnhem het Amsterdam voor het Oosten, overal in de stad speelden bandjes, en daar heeft Hans onder andere voor gezorgd. Als er iemand zich hard maakte voor lokale muziek dan was het Hans.” Wethouder Roelofs kan daar nog aan toevoegen: “Arnhem is door Hans prominenter in beeld gekomen. Bands die in Amsterdam optraden, kwamen in de jaren ’70 naar Arnhem toe om op te treden in de Stokvishal.”

Café Caspar als Tweede huiskamer

Een plek waar Hans in zijn vrije tijd regelmatig kwam is café Caspar in Klarendal. Eigenaar Wolter de Bes vertelt: “Caspar was een tweede huiskamer voor Hans en hij voelde zich er thuis. Vroeger kwam hij hier meerdere keren per week en bestelde hij hetzelfde: een koffie met twee melkkuipjes en twee zoetjes. Dat laatste noemde hij ook wel pilletjes.
Alle werknemers bij Caspar kenden Hans en als er een nieuwe collega aan het werk was, stelde hij zich voor. Hans ging niet meteen zitten als hij binnenkwam, maar liep even door naar de keuken om het personeel te begroeten.” Vorige week woensdag zat hij nog in het zonnetje op het terras van Caspar. “Met warm weer dronk hij Rivella in plaats van koffie”, vertelt De Bes.
Het afscheid van Hans is openbaar en vindt plaats in het Posttheater op maandag 27 februari van 15.00 uur tot 17.00 uur (inloop 14.30 uur). Graag tijdig aanmelden via afscheidhansvrij@gmail.com.