Liemers

Coalitie Montferland klapt na conflict tussen wethouders

Het gemeentehuis van Montferland in Didam.
Het gemeentehuis van Montferland in Didam. © Google Street View
DIDAM - Montferland kampt opnieuw met een bestuurlijke crisis. Na een ruzie tussen wethouders verklaart de gemeenteraad het college demissionair. Er wordt een traject opgestart om een nieuw raadsakkoord te maken, daarna wordt pas gekeken naar nieuwe collegeleden.
Het is een volgende bestuurlijke crisis in de gemeente. De vorige kostte burgemeester Peter de Baat in de zomer van 2021 de kop. Na de verkiezingen van vorig jaar ontstond een nieuwe coalitie van PvdA, Lokaal Belang Montferland (LBM), Lijst Groot Montferland (LGM) en Helder. Ingrid Wolsing van de PvdA was de enige wethouder met ervaring in die rol, Jeanette Derksen (LBM), Henk Groote (LGM) en Rob Mos (Helder) vulden de post voor het eerst in. Minder dan een jaar later zorgen interne strubbelingen er nu voor dat het college valt.
Wat er precies tussen de wethouders is gebeurd, bleef donderdagavond onduidelijk tijdens de raadsvergadering. Helder steunde als enige de motie om het college demissionair te verklaren niet.Fractievoorzitter Karin Straatsma erkende de problemen in het college, maar betichtte de andere coalitiepartijen ervan dat zowel hun wethouder als fractie onder druk werd gezet bij stemmingen: "Wij staan zeker niet voor achterkamertjespolitiek. Wij staan nog steeds achter dit college, achter onze wethouder en achter deze coalitie."

'Elkaar vasthouden'

Eric Wassing reageerde namens Lijst Groot Montferland: "We zullen elkaar vasthouden zeiden de drie partijen (PvdA, LGM en Helder, red.) ", aldus de fractievoorzitter over de formatie. "Twee van de drie partijen laten elkaar nu los, om persoonlijke, dan wel partijbelagen. Het algemene belang wordt hierbij vergeten. De motie die er nu ligt is wat LGM betreft de minst slechte manier om de situatie te beslechten. Over de inhoud zal onze fractie zich niet uitlaten. We zullen met pijn in ons hart instemmen."

Weinig vertrouwen

De nieuwe wethouders kregen vanaf het bezig af aan weinig vertrouwen, zo bleek uit het grote aantal tegenstemmen bij de kandidaatstelling. Oppositiepartijen VVD en D66 reageerden weinig verrast. "We zijn terug bij de dag van de verkiezingsuitslag, de basis van de puinhoop van nu", aldus D66-fractievoorzitter Freddy van Dijken. "Wat ons betreft beginnen we nu weer met een blanco vel. Niet praten over poppetjes, maar over inhoud. Wat willen we voor de toekomst van onze inwoners."