Rijk van Nijmegen

Gemeenteambtenaren legden tijdelijk werk neer wegens vastgelopen cao-onderhandelingen

FNV-spreker spreekt de gemeenteambtenaren toe
FNV-spreker spreekt de gemeenteambtenaren toe © RN7
NIJMEGEN - Deze week wordt er weer volop gestaakt. Naast de boa’s, die twee dagen lang geen boetes uitdelen rondom het stadscentrum, legde een deel van het gemeentepersoneel maandagmiddag tijdelijk het werk neer. Vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de vakbonden FNV en CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, werd er een actie gehouden in het Stadhuis.
Een fanfare bij de ingang van het Stadhuis. Niet vanwege een feestje, maar een actie van de vakbonden. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur werd door sommige ambtenaren tijdelijk het werk neergelegd. De vakbonden hielden speeches en deelden snert (erwtensoep) uit, omdat ze het 'snert-cao' vinden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De VNG deed vorig jaar een bod voor een loonsverhoging van 5 procent per 1 maart en 3 procent in 2024. Volgens de actievoerders te weinig. Zij eisen een loonsverhoging van bruto 100 euro per maand voor iedere medewerker, 12 procent om de inflatie op te vangen én eenmalig 1200 euro. "Werk moet lonen", zegt Sengul Sözen van FNV.
Het idee dat gemeenteambtenaren genoeg verdienen, is volgens Sözen niet zo. "Er zijn hier medewerkers die in schaal 6 zitten. Het brutoloon ligt daarbij rond de 1900 euro. Dat is volgens mij voor een aantal gezinnen net iets meer dan een uitkering."
Het blijft niet alleen bij deze actie in het Stadhuis; woensdag is er een landelijke manifestatie van gemeentepersoneel in Utrecht.