Arnhem en omstreken

Reddingshonden uit Duiven nemen stokje over in rampgebied Turkije

De Duivense reddingshonden en het team per helikopter onderweg naar de rampplek
De Duivense reddingshonden en het team per helikopter onderweg naar de rampplek © Stichting Reddingshonden (RHWW)
DUIVEN - De vrijwilligers van de Stichting Reddingshonden (RHWW) uit Duiven zijn maandagochtend begonnen met het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Het team bestaat uit 18 reddingshonden en 28 mensen, en is gespecialiseerd in het lokaliseren van overlevenden en overledenen.
De reddingshonden en hun bazen nemen het spreekwoordelijke stokje over van het team Urban Search and Rescue (USAR). Zij richtten zich vooral op het zoeken en redden van zoveel mogelijk mensen. Het USAR-team wist vorige week zeker twaalf mensen onder het puin te bevrijden.
Louise Smits-Jansen van de Stichting Reddingshonden (RHWW) uit Duiven vertelt in gesprek met RTV Connect dat haar mensen op het punt staan om te beginnen met hun zoektocht. Er wordt gewerkt in ploegen die zes uur aaneengesloten zoeken in naar mensen in het puin en elkaar afwisselen.
De kans dat het team uit Duiven nog levenden onder het puin kan redden lijkt met het uur kleiner, al worden er op sommige plaatsen toch nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald. De tweede dag van de reis stond vooral in het teken van het opbouwen van de tenten waarin het team verblijft.
"Het kampement is klaar, er zijn zelfs twee kampementen. We hebben vier ploegen die elk zes uur werken en elkaar afwisselen. We vangen elkaar allemaal netjes op en als er onderling hulp nodig is dan staan we voor elkaar klaar."

Ervaring

De reddingshonden uit Duiven en hun baasjes weten al jaren vermiste personen op te sporen onder leiding van Louise Smits-Jansen. Zo vond het team in 2015 het lichaam van de vermiste Mariska Peters uit Nijmegen. De jonge vrouw werd destijds twee weken vermist, ook de politie zocht meermaals tevergeefs naar de jonge vrouw. De reddingshonden uit Duiven werden ingezet en het lichaam van de vermiste Mariska werd na minuten speuren al gevonden.
Kijkt u hier naar de reportage van Omroep Gelderland over de zoektocht van de Duivense reddingshonden van destijds.
In Turkije wacht het team een zware taak. Afgelopen weekend was het nog onzeker of het team ook daadwerkelijk in actie zou komen. Vlak voor vertrek rezen er twijfels over de veiligheid voor het team. Die twijfels bleken onterecht, stelt Louise Smits maandagochtend.
De stichting maakt foto's en brengt verslag uit op haar website.