Rijk van Nijmegen

Salwa's familie ontsnapte op het nippertje aan instortend huis

Awaz en Salwa
Awaz en Salwa © René van de Esschert / RN7
NIJMEGEN - De Syrische Salwa Hamza uit Nijmegen heeft afgelopen week geen oog dicht gedaan. In Noord-Syrië woont haar familie, die op het nippertje ontsnapte aan hun instortende huis. De aardbeving heeft het gebouw met de grond gelijk gemaakt. Salwa's goede vriendin, Awaz Khalid, startte meteen een geldinzamelingsactie.
Salwa woont met haar man en twee kinderen in de Nijmeegse wijk Weezenhof. Haar familie woont in Jendires. Deze Syrische stad met ongeveer 13,5 duizend inwoners, ligt op een kleine 100 km van het epicentrum. Salwa's familie is naar Jendires gevlucht vanwege de burgeroorlog. Na twee keer te zijn gevlucht, gaat de familie wéér door het stof. Dit keer heeft de aardbeving hen getroffen.
Mijn moeder is vier maanden geleden overleden. Ik kan het niet aan mijn zus óók te verliezen!
Salwa Hamza, familielid getroffenen
Hun appartementencomplex is volledig met de grond gelijk gemaakt. Salwa werd geattendeerd op de ramp, toen ze haar kinderen die ochtend naar school bracht. "Ik snelde me naar huis en toen ik het nieuws op tv zag, besloot ik meteen mijn zus te bellen. Ze nam niet op. Urenlang was ik bezorgd en wanhopig. Mijn moeder is vier maanden geleden overleden. Ik kan het niet aan ook mijn zus te verliezen!".
Gelukkig is het gezin ongedeerd gebleven, maar dat scheelde weinig. Salwa's zus had nog maar twintig seconden om met haar twee jonge kinderen en haar man aan het instortende gebouw te ontsnappen. Toen ik haar eindelijk sprak, vertelde ze me over de stad die in puin ligt. Ik kreeg video's doorgestuurd van mijn familie. Hartverscheurende beelden." vertelt Salwa.

Beste vriendin schiet te hulp

Toen vriendin Awaz de ontroostbare Salwa aanhoorde, kwam ze meteen in actie. Ze vroeg haar familie om geld te doneren. “Eerst stortte mijn familieleden geld, later mijn vrienden en nu krijg ik zelfs geld gestort van onbekende mensen.” Het geld komt rechtstreeks terecht bij Salwa's familie die het geld deelt met het dorp. Het geld wordt besteed aan medicijnen, voedsel, dekens tenten en de wederopbouw van gebouwen die nog te redden zijn.
Salwa maakt zich zorgen om de situatie in Syrië “in Turkije hebben ze machines om mensen vanonder het puin te halen, in Syrië graven ze met hun blote handen. Door de gevolgen van de oorlog hebben we geen hulpmiddelen en is het getroffen gebied moeilijk te bereiken voor hulpverleners”. Salwa en Awaz wijzen op een vrijwilligersorganisatie genaamd MolhalmTeam. Mensen kunnen ook via die weg doneren. De organisatie heeft bijna 4 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald. Een onafhankelijke organisatie van vrijwilligersteams, die noodhulp bieden. Een aantal van die teams is actief in Syrië. Salwa wijst op het belang van hulp "wij moeten ze helpen en dan heb ik het niet alleen over mijn zus. Alle mensen verdienen hulp. Ieder mens op aarde."