Rivierengebied

Huiskamer van Heteren geopend: 'Eindelijk een plek om koffie te drinken'

Openingshandeling van de Huiskamer van Heteren
Openingshandeling van de Huiskamer van Heteren © Rick van Elk / RN7
HETEREN - De Huiskamer van Heteren is zaterdagochtend feestelijk geopend. Aan het begin van het dorp, waar voorheen de bibliotheek was gevestigd, bevindt zich nu hét centrum waar Heternaren elkaar kunnen ontmoeten. De functie van bibliotheek is overigens nog steeds behouden.
De Huiskamer heeft verschillende functies. Zo kun je er nog steeds een boek lezen of lenen, maar is het vooral een plek geworden om te ontmoeten, te verblijven of te werken. Ook is er een klein winkeltje met streekproducten.

Typisch Heteren

In de Huiskamer van Heteren zijn de bibliotheekboeken te vinden in speciale boekenkasten. Deze hebben de vorm van de dijk bij Heteren, Hetersche huizen en de jeugdboeken staan in een meterslang treintje.

Koffie

Eigenlijk is het hele concept van de Huiskamer van Heteren ontstaan rondom koffie. Voorheen was er nergens in het dorp een plek om gezellig koffie te drinken en daar moest verandering in komen. Het resultaat is, dat de Huiskamer nu zijn eigen koffiebranderij heeft met echte Hetersche koffiebonen. Volgens Ronald Ravensbergen, manager dienstverlening van bibliotheek Gelderland Zuid, is het resultaat van dit concept hét voorbeeld voor andere bibliotheken in de regio. Zij hebben dan ook de ambitie om dit in de toekomst in meerdere bibliotheken uit te rollen, waaronder in Zetten, waar het huidige pand van de bibliotheek volgend jaar tegen de vlakte zal gaan.