Rijk van Nijmegen

Plaquette onthuld in Groesbeek ter nagedachtenis aan inheemse Canadese soldaten

Onthulling plaquette op de Wolfsberg
Onthulling plaquette op de Wolfsberg © Peter Hendriks
GROESBEEK - Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in elk Canadees regiment wel een aantal inheemse (indiaanse) soldaten actief. Vanwege hun enorme verbondenheid met de natuur vervulden zij vaak de rol van verkenner (scout). Hun bewegingen en onderlinge communicatie bleven voor de vijand onopgemerkt. Ondanks hun moed en bekwaamheid werden zij, zelfs binnen hun eigen onderdeel, vaak gediscrimineerd om hun afkomst.
Middels een inheems ritueel werd woensdag een nieuwe herdenkingsplaquette onthuld bij hotel De Wolfsberg in Groesbeek. Een herinneringsmonument op een bewust gekozen locatie. Hier, bij De Wolfsberg, vierden vele soldaten hun laatste kerstmis.
Aanleiding voor het monument waren de verhalen van Ewan Morrison over zijn vriendschap met de inheemse Reggie. Zij dienden samen bij de Royal Hamilton en Reggie sneuvelde tijdens het Rijnlandoffensief. Morrissons dochter Janet schreef het verhaal jaren later op. Ook zij was aanwezig bij de onthulling.
Op de plaquette staan een soldaten 'kistje' en een mocassin, een typische schoen, gedragen door de inheemse bevolking. Schoeisel als symbool van vriendschap tussen twee mensen en twee bevolkingsgroepen.