Achterhoek

'High-Five project' zorgt voor kwart minder auto's rond Doetinchemse school

'High-Five project' zorgt voor kwart minder auto's rond Doetinchemse school
'High-Five project' zorgt voor kwart minder auto's rond Doetinchemse school © REGIO8
Op basisschool 'De Haven' in Doetinchem rijden sinds september een kwart minder auto's in de schoolomgeving. Dat komt door een project dat kinderen en hun ouders moet stimuleren om de auto te laten staan en met de fiets of lopend naar school te komen.
"Onze school ligt tussen verschillende drukke wegen", vertelt directeur Marca Liebrand over de noodzaak van het proeftraject. "Er is weinig parkeergelegenheid. We zochten al een tijdje naar een goede oplossing om het zo veilig mogelijk te maken voor onze kinderen." En dat lijkt te zijn gelukt dankzij het traject. Veel ouders merken dat sinds de start het rustiger en veiliger is in de straat van de school. Ouders die toch met de auto komen, parkeren vaak verder van de school af.
Het High-Five project loopt al ruim vier jaar in Vlaamse gemeentes en maakte in september intrede op basisscholen in Nederland. Via slimme polsbandjes kunnen de kinderen punten verdienen, die ze kunnen ruilen voor prijzen. "Op vier plekken staan palen, de bedoeling is dat als kinderen lopen, ze daar hun bandje kunnen scannen", aldus de directeur. "Gaan ze op de fiets, dan kunnen ze langs twee palen fietsen en met een sensor op hun fiets scannen."

Gemeente tevreden

Het proeftraject loopt tot eind juni, daarna wordt geëvalueerd of de methode heeft geholpen. Bij 'De Haven' lijkt het nu al succes op te leveren, sinds september rijden daar bijna 25% minder auto's in de schoolomgeving en daar is de gemeente ook blij mee. "We zijn erg tevreden met deze resultaten", vertelt wethouder Rens Steintjes. "Het lost niet alleen een verkeersvraagstuk op, maar zet kinderen ook aan op fit naar school te gaan. We zijn trots op de inzet van de school, de ouders en zeker de kinderen."