Achterhoek

Crowdfunding voor Mirthe (7) levert rolstoelbus op

Crowdfunding voor Mirthe (7) levert rolstoelbus op
Crowdfunding voor Mirthe (7) levert rolstoelbus op © REGIO8
De zevenjarige Mirthe uit Ruurlo heeft, sneller dan verwacht, een rolstoelbus gekregen zodat ze met haar elektrische rolstoel op pad kan. Haar oom Roy Huetink besloot in november een crowdfunding op te zetten en heeft 15.000 euro opgehaald voor zijn nichtje, een van de eerste uitjes met de nieuwe bus was naar de radiostudio van REGIO8.
"We zijn op 12 november begonnen en we hadden al vrij snel dat we richting de tienduizend euro gingen", vertelt Roy Huetink. "Maar dat het zo snel gaat en dat je zulke grote bedragen krijgt, van kennissen en vreemden die zo veel geld doneren. Dat verwacht je niet." Eerder kon de familie alleen met een handbewogen rolstoel op pad.
Dat Mirthe nu overal zelf met haar elektrische rolstoel kan rondrijden haalt voor haar ouders veel bezorgdheid weg. "Vooral de zorgen die je hebt als ouder zijnde dat je weet dat je kind niet kan rondrennen zoals andere kinderen", legt Marijke Smink, Mirthes moeder, uit. "Nu rijdt ze in rond, gaat ze alle kanten op en dat wil je voor je kind. Dat ze ook haar eigen keuzes kan maken in welke weg ze gaat."
Naast dat het meer vrijheid betekent voor de zevenjarige, betekent het ook meer zekerheid voor haar ouders. Mirthe zit wegens een overervende hersenziekte in de rolstoel en zal daar dus haar hele leven aan gebonden zijn. "Ik ben ook geen achttien meer, dus dit scheelt een hele hoop in mijn rug, en zij zat ook niet meer fijn achterin de auto", vertelt Marijke, de rolstoelbus betekent ook dat ze haar dochter dicht bij zich kan houden. "Als zij groter wordt, ze heeft thuis al een zorgunit, dus ze kan nu zo lang mogelijk bij papa en mama blijven wonen."

Vijfhonderd euro van buurvrouw

In totaal hebben 366 mensen gedoneerd om Mirthe aan een rolstoelbus te helpen, voor Roy springt een donateur daar bovenuit. "Dat was van een buurvrouw", vertelt hij. "Dat was vijfhonderd euro dat de volgende dag op mijn rekening stond, dus toen heb ik nog even gebeld van 'weet je zeker dat je dit goed hebt?' en dat wist ze heel zeker. Dat zijn wel donaties die je bijblijven."

PAW Patrol land

Mede dankzij die donatie is de rolstoelbus gekocht. Nu de familie een stuk mobieler is zijn er al plannen gemaakt voor de zomervakantie. "In de eerste instantie zouden we naar Disneyland gaan, maar dat vond Mirthe maar niks", vertelt Marijke. "Mirthe wil naar PAW Patrol land, naar Movie Park Germany, dus daar gaat de reis heen van de zomer."

Naar de supermarkt

Niet alleen de vakanties en andere uitjes zijn belangrijk, oom Roy ziet dat ook de 'gewone' dingen al veel betekenen voor zijn nichtje. "Ze zijn bijvoorbeeld naar de supermarkt gegaan met de elektrische rolstoel", vertelt hij. "Dat zijn zulke kleine uitjes, maar dat is nu voor Mirthe zo anders. Dat ze dan met de bus kunnen gaan, ja dat is fantastisch. Daar doe je het voor."