Achterhoek

Fietspad tussen Ulft en Silvolde ligt er op z'n vroegst in 2024

Fietspad tussen Ulft en Silvolde ligt er op z'n vroegst in 2024
Fietspad tussen Ulft en Silvolde ligt er op z'n vroegst in 2024 © REGIO8
ULFT - Het nieuwe fietspad tussen Ulft en Silvolde kan op zijn vroegst in 2024 worden aangelegd. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft definitief groen licht gegeven voor de aanleg van de nieuwe fietsroute voor scholieren.
Het fietspad komt te liggen tussen de Over de IJssel en de Paasberglaan, bij het Almende College. Naast een veilige route voor schoolgaande jeugd is het nieuwe pad ook een schakel in het recreatieve fietsnetwerk dat loopt van het Duitse Bocholt naar Doesburg. Omdat er natuur verdwijnt voor de aanleg, zorgt Oude IJsselstreek dat er nieuw groen wordt aangeplant. “Daarom hebben we als gemeente extra grond aangekocht naast het fietspad, om daar nieuwe natuur aan te leggen en komen er brede bloem- en kruidenrijke bermen”, aldus wethouder Ria Ankersmit. “We vinden het belangrijk dat de aanleg van het fietspad volledig wordt gecompenseerd.”
De raad van Oude IJsselstreek stemde donderdagavond in met het nieuwe bestemmingsplan. Alleen Gerard Wildenbeest van Lokaal Belang en de Dorp en Platteland Beweging stemden tegen. Wildenbeest zag teveel ‘haken en ogen’, terwijl Gerrit Vossers aangaf dat zijn partij meer heil ziet in het aanpakken van de Ulftseweg in de kern van Silvolde. “Het is veel geld voor een klein stukje binnendoor fietsen”, vindt Vossers. “Door de afsluiting van de brug in Etten heb je nu de drukste situatie die je je maar kan bedenken in Silvolde. Onze keuze zou zijn geweest om iets te doen aan het fietsverkeer in de kern.”

‘Toeristische versterking’

De andere partijen stemden in met het voorstel. In het ‘meest gunstige geval’ wordt dit jaar nog gestart met het aanleggen van de fundering, waarna in 2024 het daadwerkelijke fietspad volgt. “Een toeristische versterking van dat gebied, maar belangrijker vinden we dat er een veilige fietsverbinding komt voor leerlingen vanuit Ulft richting Silvolde”, aldus PvdA-raadslid Willie Oort, die bovendien blij is dat gekapte beplanting wordt teruggeplaatst. “Het groen dat zal verdwijnt, wordt ruimschoots gecompenseerd.”