Achterhoek

Gregoriuskerk in Terborg puilt uit voor lezing over rouw

Gregoriuskerk in Terborg puilt uit voor lezing over rouw
Gregoriuskerk in Terborg puilt uit voor lezing over rouw © REGIO8
TERBORG - De Gregoriuskerk in Terborg puilde woensdag uit met werknemers van zorgorganisatie Azora voor een lezing van professor Manu Keirse, een Belgische emeritus hoogleraar die gespecialiseerd is in omgaan met verlies en verdriet. Het is onderdeel van de net gestarte Azora Acedemy, waarin personeel de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen.
“Ik vind het bijzonder dat je op een namiddag 240 mensen bij elkaar krijgt in één zaal in de Achterhoek voor dit onderwerp”, aldus Keirse na afloop van zijn lezing. Azora-personeel moet regelmatig zogenaamde palliatieve zorg verlenen aan mensen in hun laatste levensfase, wat reden was om de Belgische professor uit te nodigen. “Mijn boodschap is: mensen, je moet leren over verlies en verdriet. Want verlies en verdriet heeft te maken met liefde en verbondenheid. Mocht Poetin meer weten over rouw en verdriet, dan zou hij nooit zo’n oorlog kunnen verklaren.”
Het verhaal van Keirse maakte indruk op de zaal. “Hij weet precies dat aan te raken waar het om gaat bij rouw en verlies”, vindt regiomanager Wilma Ratering van Azora. “Dat waar we in het dagelijks leven nog weleens makkelijk overheen willen stappen, raakt hij aan. De essentie van rouw, is rouw verwerken, en heb daar aandacht voor.” Specifieke aandacht voor rouw en verdriet mist nog weleens in Nederland, merkt Keirse: “Als ik Minister van Onderwijs zou zijn, zou omgaan met verdriet en verlies een onderwerp worden van de kleuterschool tot aan de universiteit.”

Azora Academy

Het was de eerste lezing vanuit de Azora Acadamy die vorig jaar is gelanceerd en waarin leer- en ontwikkeltrajecten worden aangeboden. De Achterhoekse zorginstelling hoopt vaker dergelijke momenten te organiseren. “Dat kan groot en het kan klein”, zegt Raterink. “Alles in het kader van leren en ontwikkelen. Het is niet alleen voor medewerkers, want we willen ons ook breder richten op mantelzorgers, vrijwilligers en burgers in onze regio.”