Liemers

Montferland spoort inwoners met schulden vroeg op

Montferland spoort inwoners met schulden vroeg op
Montferland spoort inwoners met schulden vroeg op © REGIO8
'S-HEERENBERG - Montferland gaat vroegsignalering bij schulden een vast onderdeel maken van het financieel loket. De pilot voor het vroegsignaleren zou eigenlijk vanaf 1 april 2022 voor één jaar draaien, maar vanwege goede resultaten wordt het nu al definitief ingevoerd.
“Met de pilot wilden we kijken wat het oplevert als we er vroeg bij zijn als mensen schulden hebben”, vertelt wethouder Ingrid Wolsing. “We hebben gemerkt dat het zoveel oplevert, dat het een vast onderdeel wordt van het financieel loket.” De gemeente krijgt een melding van onder meer de zorgverzekering en energieleverancier als mensen schulden hebben, daarop stuurt de gemeente een brief naar de personen toe die hulp kunnen gebruiken. “Op het moment dat mensen niet op de brief reageren, dan gaat er iemand naartoe”, vertelt Wolsing. De gemeente gaat dan samen met de inwoner kijken naar wat er gedaan worden om te voorkomen dat de schulden verder oplopen. “We gaan dan kijken welke regelingen we kunnen treffen”, aldus de wethouder.
Na de start van de pilot zijn in een half jaar tijd 621 zogenaamde signalen binnengekomen, waarvan 281 vanuit de zorgverzekeraar. Dat dit getal hoog ligt, komt omdat de zorgverzekering individueel wordt afgesloten en niet op gezinsniveau. In totaal heeft de gemeente 118 huisbezoeken bij mensen met schulden gedaan in het kader van vroegsignalering. “Veel van hen willen hulp en waren eerder niet bekend bij de gemeente”, vertelt de wethouder. “Veel mensen kloppen namelijk niet zo makkelijk bij de gemeente aan.” Ook woningcorporatie Plavei merkt een vermindering in het aantal huurschulden door het vroegsignaleren.