Rijk van Nijmegen

Winterfonds in Nijmegen ook voor kleine ondernemers, maar niet voor bv’s of nv’s

Veel ondernemers hebben het zwaar door de hoge energieprijzen.
Veel ondernemers hebben het zwaar door de hoge energieprijzen. © Unsplash
NIJMEGEN - Kleine ondernemers in Nijmegen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen door de energiecrisis, kunnen via de gemeente Nijmegen een beroep doen op het Gelderse Winterfonds. Dat geldt echter niet voor bv’s en nv’s, laat wethouder John Brom (Stadspartij Nijmegen) weten. De VVD stelde samen met ODV, GewoonNijmegen.NU en PvdA vragen over de kwestie na geluiden dat ondernemers bij de gemeente nul op rekest zouden krijgen.

Gelders Winterfonds

De Provincie Gelderland heeft in november voor het Gelders Winterfonds 10 miljoen euro vrijgemaakt om gemeenten in staat te stellen maatschappelijke voorzieningen, sportverenigingen, wijkcentra en culturele instellingen te ondersteunen plus om het Gelderse bedrijfsleven, en in het bijzonder het MKB. Dit in afwachting van landelijke regelingen. Nijmegen krijgt vanuit het budget 850.000 euro.

Andere entiteiten

De VVD leidt af uit contacten van de gemeente Nijmegen en antwoorden aan ondernemers die naar informatie over de regeling geïnformeerd hebben dat de gemeente ervoor gekozen zou hebben de regeling enkel open te stellen voor organisaties en instellingen. Dat is niet het geval, zegt wethouder Brom. “Ze komen wel in aanmerking, maar er zijn nog geen aanvragen gedaan. Eenmanszaken, zzp’ers, vof’s en kleine mkb’ers met personeel kunnen een beroep doen op de regeling, maar bv’s en nv’s niet. Dat zijn andere entiteiten, waarbij de directeur in dienst is van de bv of nv. In de andere gevallen raakt het direct de inwoner zelf.”

“Verlies werkgelegenheid voorkomen, niet persoonlijke faillissementen”

Dat leidt tot onbegrip bij verschillende partijen, waaronder de VVD. “Dat betekent dus dat wij als gemeente Nijmegen tegen een bakker die een vof is zeggen ‘we helpen je’ en een bakker met 30 personeelsleden die bv is niet”, constateert raadslid Sanne Buursink-de Graaf. “Volgens mij zijn we bezig om te voorkomen dat bedrijven omvallen en het verlies van werkgelegenheid te voorkomen, niet persoonlijke faillissementen.”

Energievouchers

Brom kondigt aan dat het college volgende week met een voorstel komt om energievouchers aan te bieden aan ondernemers in de stad. Hiermee kunnen zij (kleine) energiebesparende maatregelen uitvoeren. “Zo hoeven ze in de toekomst minder energie te verbruiken, en hoeven ze dus ook weer minder geld uit te geven.” Dat vindt Buursink-de Graaf geen oplossing. “Vouchers zijn niet bedoeld om een rekening mee te betalen. We hebben het hier over ondernemers die rekeningen niet kunnen betalen en op omvallen staan.”