Sport

Ostendorp verrast De Graafschap, maar volgt hart naar Buren

Ostendorp verrast De Graafschap, maar volgt hart naar Buren
Ostendorp verrast De Graafschap, maar volgt hart naar Buren © REGIO8
DOETINCHEM - Hans Martijn Ostendorp stopt als algemeen directeur van De Graafschap en wordt burgemeester van Buren. Ruim vijf jaar geleden koos de bestuurder voor zijn droombaan bij de Doetinchemse voetbalclub, maar nu heeft hij in de gemeente in Rivierenland een nieuwe droombaan gevonden.
“Ik had niet de indruk dat mijn rol bij De Graafschap klaar is, maar wel dat deze gemeente en de uitdagingen die er liggen op mijn lijf geschreven zijn”, zegt Ostendorp, die in oktober besloot te solliciteren op de functie. “Rond de Kerstdagen zijn de eerste gesprekken met de vertrouwenscommissie geweest. Daar voelde ik vanaf het eerste moment een klik mee en dat is niet weggegaan. Dinsdagavond, toen ik na de voordracht naar Buren reed, is dat gevoel alleen maar versterkt.”
De Graafschap was overvallen door de timing van het besluit, laat voorzitter Martin Mos weten. De raad van commissarissen (RVC) wil op korte termijn besluiten nemen over de toekomst. Niet alleen Mos was verrast, blijkt uit de telefoon van Ostendorp, die dinsdagavond ontplofte: “Ik had toen ik weer thuiskwam uit Buren 360 appjes. Ik kreeg net ook een bericht van een kritische supporter die zei: ‘dank dat je de warmte hebt teruggebracht in de club’. Toen moest ik wel even slikken.”

‘Al met al vervelend’

Voorzitter Mos was wel op de hoogte van de ambitie van de algemeen directeur om terug te keren in het openbaar bestuur. “De timing is echter wel een verrassing”, aldus Mos, die ook dinsdagavond op de hoogte werd gebracht, nadat hij eerder op de dag nog een vergadering had mét Ostendorp. “Al met al is het vervelend. Hij begint al in maart, met andere woorden, wij moeten als RvC snel besluiten gaan nemen hoe we de komende maanden verder gaan. Daar heb ik overigens het volste vertrouwen in, iedere verandering biedt ook weer nieuwe kansen.”

Verandering van koers

Voor de RvC ligt er met het opstappen van Ostendorp namelijk de mogelijkheid om een nieuwe koers te kiezen voor de Superboeren. Waar de huidig algemeen directeur onder meer stevig inzette op het maatschappelijk verankeren van de voetbalclub met verschillende projecten, ligt er nu een kans om te kiezen voor een directeur die zich richt op topsport. Wanneer er een opvolger moet zijn aangewezen, is nog niet bekend.

Eén promotie

Op sportief vlak maakte Ostendorp één promotie mee, in 2018 onder trainer Henk de Jong. Na de degradatie in het seizoen daarop, stond de club in 2020 op de drempel van een terugkeer in de eredivisie. De voetbalbond besloot in dat coronajaar echter de competitie stil te leggen. “De diepste pijn blijft toch zitten in de vergadering waarin de KNVB besloot De Graafschap niet te laten promoveren”, aldus Ostendorp. “Dat vind ik nog steeds een van de grootste punten van onrecht. We hebben ons eroverheen gezet, maar dat zijn momenten die ik altijd herinner.”

'Op de kaart gezet'

Ondanks de tegenvallende sportieve prestaties van dit seizoen, laat Ostendorp De Graafschap met een goed gevoel achter na zijn vijfjarige bewind: “Ik denk dat we de club op de kaart hebben gezet en de verbinding met de regio hebben gemaakt. Dat vond ik belangrijk bij mijn aanstelling. We hebben ook absoluut geïnvesteerd in de jeugd en de jeugd onderdeel laten zijn van de betaald voetbalorganisatie. Als ik kijk naar die bloeiende opleiding, ben ik daar heel dankbaar voor en trots op.”

‘El Jebli’

Ostendorp wordt waarschijnlijk vrijdag 10 maart geïnstalleerd als burgemeester in de gemeente met een kleine 30.000 inwoners. “Ik kreeg van een van de raadsleden al een berichtje van: ‘ik zal ze krijgen bij De Graafschap’”, zegt Ostendorp lachend. “’’Jullie hebben destijds Youssef El Jebli weggehaald bij FC Lienden, dan halen wij nu de directeur naar Lienden.’ Zo is geschied, daar ben ik blij mee, maar deze club zal voor altijd in mijn hart blijven.”