Rijk van Nijmegen

Nog meer deelscooters in Nijmegen, maar gaan die van Check zorgen voor minder overlast?

Nog meer deelscooters in Nijmegen, maar gaan die van Check zorgen voor minder overlast?
Nog meer deelscooters in Nijmegen, maar gaan die van Check zorgen voor minder overlast?
NIJMEGEN - Check levert deze week 100 deelscooters in de gemeente Nijmegen. Fijn voor de gebruiker, minder voor Nijmegenaren die vinden dat de scooters voor overlast zorgen. Toch heeft Check een andere formule dan Felix, waardoor ze hopen het overlastprobleem te verminderen, of zelfs op te lossen.
Check werkt met een beloning en strafsysteem voor de scooters. Als iemand de scooter wil gebruiken, kan hij via de app van Check laten weten of de vorige gebruiker de scooter netjes heeft achtergelaten. Als dat zo is, krijgt diegene coins van Check. Met deze coins kun je een gratis ritje verdienen. Mocht je de scooter niet netjes achterlaten, dan zitten daar negatieve consequenties aan. Als Check een vast patroon ziet in het slecht achterlaten van de scooter, kunnen zij je blokkeren van de Check app en mag je geen gebruik meer maken van de scooters. De straf is in eerste instantie voor drie maanden, maar mocht het daarna mis blijven gaan, kun je ook voor altijd verbannen worden.
Check heeft de deelscooters in de steden gebracht om onnodige autoritjes te voorkomen, laat medeoprichter Paul van Merrienboer weten. “Gemiddeld maken mensen zeer onnodige autoritjes in de stad die onder de twee kilometer zijn. Auto’s nemen meer ruimte in dan scooters, dus is het op zo’n moment veel makkelijker om gewoon even de scooter te pakken.”
Check laat weten dat ze tot nu toe zeer weinig klachten gekregen hebben vanuit andere steden. “We zitten momenteel op een klachtenpercentage van 0,19% dat betekent dus dat we 99,81% van de tijd succes hebben met de scooters.” Voorlopig heeft Check dus een akkoord met de gemeente Nijmegen voor 100 scooters, maar als het een succes blijkt te zijn hopen ze in de toekomst meer deelscooters in Nijmegen te plaatsen.