Noord-Veluwe

Spartelvijver Zandenbos aangelegd

De spartelvijver
De spartelvijver © RTV Nunspeet
NUNSPEET - De speciale hondenvijver die al enige tijd ten hoogte van het tunneltje bij de Zandenplas aangelegd zou worden, is gerealiseerd. De vijver zou eigenlijk afgelopen oktober al klaar geweest zijn, maar door uitloop van werkzaamheden in de regio is de vijver uiteindelijk pas in december aangelegd.
Het Zandenbos is een populaire plek om te wandelen voor viervoeters en hun baasjes, maar voor de natuur op bepaalde plekken kan het nadelig uitpakken als daar honden zwemmen. Zo meldt boswachter Alex Plantinga op zijn boswachtersblog dat het er wat betreft de Waschkolk op lijkt dat ‘voor het behalen van Europees gestelde natuurhersteldoelen het noodzakelijk zal zijn om een zwemverbod voor honden in te stellen.’ Ook in de vennen in het Zandenbos is het vanwege de rust en ruimte voor planten en dieren die afhankelijk zijn van de vennen niet gewenst dat honden in dat water zwemmen.

Alternatief

Om de dieren toch te voorzien van een plek om te zwemmen is nu de spartelvijver, met enige vertraging, aangelegd. De vijver is op zijn diepste punt ongeveer een meter diep en om de vijver staat een raster van een meter hoog. Dit is gedaan om te voorkomen dat zwijnen de oevers kunnen aantasten. Bijkomend voordeel is dat de hekken op slot gedaan kunnen worden als er iets met het water aan de hand mocht zijn.