Achterhoek

Achterhoek blijft erg droog, ondanks natte weken

Achterhoek blijft erg droog, ondanks natte weken
Achterhoek blijft erg droog, ondanks natte weken © REGIO8
DOETINCHEM - De droogte in de Achterhoek houdt aan, volgens het Waterschap Rijn en IJssel door het neerslagtekort in de regio. Maar omdat er eind december meer regen viel dan voorspeld, ziet het waterschap ook een voorzichtig herstel van het watersysteem.
“In de tweede helft van december, en nu ook nog, viel meer regen dan was voorspeld”, laat woordvoerster Vanya Ginsel van het Waterschap en Rijn en IJssel weten over de neerslag van de afgelopen tijd. “Het herstel van het watersysteem, ook het grondwater, gaat hierdoor nu voorspoediger dan in december was verwacht.” Maar een volledig herstel van de Achterhoek na de droge zomer en najaar blijft volgens haar nog uit: “Vooral in de maanden juli, augustus, oktober en november is er minder regen gevallen dan normaal. Bovendien was de verdamping in de zomermaanden ontzettend hoog. Nu is het neerslagtekort nog steeds groot, ruim 175 millimeter, maar we zien desondanks een herstel van het watersysteem."
Dat herstel blijkt onder meer uit het feit dat 91% van de beken in de regio inmiddels weer stromend water heeft. Toch geldt er momenteel nog altijd een sproeiverbod. “Het verbod is nu nog van kracht en wordt ingetrokken als de situatie daarnaar vraagt”, aldus de woordvoerder. Eens per twee weken is er overleg op het kantoor van het waterschap in Doetinchem door een intern team om te kijken wanneer de maatregelen kunnen worden ingetrokken.

Water vasthouden

Voor het waterschap blijft het vasthouden van water ook in 2023 belangrijk. Daarvoor lopen verschillende projecten, zo is vorig jaar landgoed 't Medler bij Vorden aangepast. “Het streven is om jaarlijks honderd millimeter extra water vast te houden", geeft de woordvoerder aan. "Dat betekent een flinke grondwaterstandstijging. Op de laagste plekken van ons gebied lukt dit niet zonder overlast te veroorzaken en moeten we het overtollige water afvoeren naar de IJssel."