Rijk van Nijmegen

Krakers slaan opnieuw toe in Nijmeegse binnenstad

Krakers bezetten pand voormalige lampenwinkel Molenstraat.
Krakers bezetten pand voormalige lampenwinkel Molenstraat. © Anton Adelaar / RN7
NIJMEGEN - In de Nijmeegse binnenstad heeft de krakersgroep Nijmeegs Jantien maandagmiddag opnieuw een pand gekraakt. Het gaat om het voormalige onderkomen van lampenwinkel Kersten-Janssen aan de Molenstraat. De krakers hebben spandoeken opgehangen met teksten als 'Twee keer zoveel daklozen in tien jaar', 'Kraken gaat door' en 'We willen gewoon praten'.
Al twee dagen 'wonen' er tussen de 20 en 30 krakers van de actiegroep Nijmeegs Jantien in het pand. "We hebben in die tussentijd als bewijs foto's gemaakt van de binnenkant, zodat de politie niet kan zeggen dat we op heterdaad betrapt zijn op inbraak. Die foto's hebben we vervolgens gepost op Twitter en we hebben vanmiddag de spandoeken naar buiten gehangen", zegt Zwam (niet zijn echte naam), de woordvoerder van de krakersgroep.
Voormalig café Extase eerder gekraakt
Het is niet de eerste keer dat er een pand wordt gekraakt in de Nijmeegse binnenstad. Vorig jaar oktober bezette diezelfde krakersgroep tot twee keer toe het pand van voormalig café Extase. Volgens Nijmeegs Jantien had de politie toen het pand 'illegaal ontruimd'. "Volgens de politie waren wij op heterdaad betrapt, terwijl wij er toen al twee dagen zaten. Vervolgens hebben wij het nogmaals gekraakt en toen is het opnieuw illegaal ontruimd", vertelt Zwam.
De actiegroep hoopt in de Molenstraat te kunnen blijven. "We hopen dat de politie zich aan de wet houdt, erkent dat we hier huisvrede hebben en dat er uiteindelijk een rechtszaak komt. Ons primaire doel is om woongelegenheid te creëren. Een aantal mensen in ons collectief is dakloos. Niet iedereen heeft het geld om een kamer te huren, dus het is ook een stukje activisme", aldus de woordvoerder.

Zie ook: